NavMenu

Nove mere fiskalizacije i podsticanja zapošljavanja - Ko će biti oslobođen od poreza, gde će biti ostvarene uštede?

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.06.2021. 14:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je Tanjugu da će nove mere za oslobađanje od poreza i poreske olakšice koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, doprineti većem zapošljavanju mladih i njihovom ostanku u zemlji. On je dodao da su mladi u Srbiji sve više spremni i da pokrenu svoj biznis, kao i da dualno obrazovanje pruža mogućnost da se mladi školuju za profesije tražene na tržištu rada, saopštila je Privredna komora Srbije.

Najavljene mere podrazumevaju ukidanje obaveze plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina i trogodišnje oslobađanje od plaćanja 70% poreza i doprinosa na zarade onih koji se prvi put zapošljavaju i dobijaju platu u visini najmanje prosečne zarade pod uslovom da poslodavac u tom periodu ne smanjuje broj radnika. Takođe, predviđeno je i oslobađanje 70% poreza i doprinosa za zarade zaposlenih na projektima istraživanja i razvoja.

Predsednik PKS je rekao da su mere koje je država do sada donela i podsticaj mladima i velika podrška privredi.

- Krajnji cilj je da se zaposli što više mladih, kao i da dobiju priliku da uče kroz posao. Kompanijama ove mere znače mnogo, jer smanjuju davanja po osnovu poreza i doprinosa za zaposlene. Takođe, moći će više da se fokusiraju na proizvodnju i usluge, a dajući šansu mladima obezbeđuju kvalitetne kadrove - rekao je Čadež.

Podsetio je da je država, zajedno sa PKS, realizovala projekat Moja prva plata, najavio da će taj projekat biti nastavljen i naglasio da su kompanije do sada mladima isplaćivale i veće iznose od onih koje je obezbedila država.

- Mladi u Srbiji su sve više spremni i da pokrenu svoj biznis, a kroz dualno obrazovanje omogućeno im je da se školuju za profesije tražene na tržištu rada - rekao je Čadež.

Podsetio je da od 1. januara 2022. kreće fiskalizacija odnosno razmena u realnom vremenu podataka o izdatim fiskalnim računima između privrednika i Poreske uprave i istakao da će to državi omogućiti bolju naplatu prihoda i efikasniju kontrolu, a privrednicima doneti značajne uštede.

- Uštede za privredu su u milionima evra, ako kompanije i preduzentici ne moraju da čuvaju duple trake i arhiviraju račune u papiru. To su zaista velike uštede. Uz to, onlajn fiskalizacija će omogućiti i razvoj novih poslovnih modela naglasio - je Čadež.

Predsednik PKS je istakao da je Ministarstvo finansija imalo sluha za komentare PKS i predloge privrede u procesu donošenja zakona i da je dobro što su podzakonska akta i tehničko uputstvo Poreske uprave doneti pre zakonom predviđenog roka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.