NavMenu

Koliko su u stvari sport i biznis povezani? - Ronaldov potez van terena Coca Colu koštao milijarde USD

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.06.2021. 12:15
Komentari
Podeli
Kristijano Ronaldo (Foto: Youtube.com/The Telegraph/pritnscreen)Kristijano Ronaldo
Učestvuju igrači sa astronomskim milionskim ugovorima koji su već davno prešli stotine na godišnjem nivou. Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez sponzora i TV prava koji i ovaj, EURO 2020 bez obzira na COVID stavljaju na lestvici jedan stepenik više od prošlog prvenstva.

EURO 2020 je po mnogo čemu različit, između ostalog, prvenstvo se održava na čitavom kontinetu u 12 gradova, neki stadioni su skoro prazni (Minhen 25% popunjenosti) a neki puni (Budimpešta 100% popunjenosti). Ima dosta tradicionalnih sponzora kao što su Coca Cola, Heineken, Qatar Airways, ali i neki potpuno novi kao Tik Tok, Ali pay, Vivo…

UEFA, za ovo prvenstvo i pored teških uslova u kojima se održava očekuje ukupan prihod od rekordnih 2,5 mlrd EUR. Najveći deo tog novca nose TV prava, zatim sponzori, karte za utakmice i drugo. Na ovaj prihod UEFE treba dodati i prihode koje svaki Nacionalni tim generiše od svojih sponzora!

No, koliko su biznis i sport povezani najbolje pokazuje naizgled jedan trivijalni događaj. 15 sekundi zbog kojih je izgubljeno 4 mlrd USD. Da, dobro ste pročitali 4 milijarde.

Kako? Pa naizgled vrlo benigno, na konferenciji za štampu koja je održana u Budimpešti, Kristijano Ronaldo, možda najveća zvezda svetskog, a i evropskog fubala je sedajući sa stola pomerio dve boce Coca Cole i naivno poručio "pijte vodu".

Ovaj gest, koliko god trivijalno izgledao (Ronaldo je nekada radio i reklame za Coca Colu) postao je viralan, i istog dana akcije Coca Cole doživele su pad za 4 mlrd USD!?

Naravno, cena akcije će se verovatno vratiti (vraća se dok Vi ovo čitate) ali šta je to što možemo da zaključimo iz ovakvog događaja.

Pre svega to što ovako najbolje vidimo koliko su sport i sportisti u stvari uticajni u biznisu.

Coca Cola će sigurno, kao najbolja kompanija sa najvrednijim brendom posle ovoga jako dobro razmisliti kako da se ista greška koja ju je jako skupo koštala više nikada ne ponovi.

Međutim, ono što je najvažnije je da i mi, obični pasionirani gledaoci iz svega ovoga možemo da izvučemo korist. Kako? Pa tako što prateći sport, i razumejući uticaj koji ima na biznis, reagujemo na vreme, kupimo akcije posle nekog novog gega sportske zvezde i sačekamo da se opet vrate nazad.

Čedomir Vitorović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.