NavMenu

Proso, usev sa velikim potencijalom - Jeftinija setva i stabilna otkupna cena

Izvor: Agroservis / Tanjug Četvrtak, 17.06.2021. 08:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / martin_hetto)Ilustracija
Milan Bogunović iz Banatskog Karađorđeva prošle godine se okušao u proizvodnji prosa, žitarice koja se na banatskim njivama ne vidi često.

Nažalost, kako kaže, nije se dobro pripremio i temeljno informisao, i probna proizvodnja nije uspela. Ipak, u prosu vidi veliki potencijal i ako ove godine, nakon žetve pšenice, bude kiše i dovoljno vlage u zemlji, sejaće ga opet. Ako ne ove, sigurno narednih godina, jer je proso odličan izbor za postrnu setvu.

- Prošle godine sam posejao proso 4. jula na 24 jutra. Samo 24 sata nakon setve na njivi su se videli klijanci, što se ne dešava ni sa jednom kulturom. Odlično je napredovalo i 31. avgusta, 28. dana od setve, proso je već klasalo. Ne postoji nijedan drugi usev koji 28 dana nakon setve klasa. Кukuruzu je ove godine, na primer, od sejanja do nicanja trebalo 28 dana. Onda se dogodio jedan peh, u proso je ušao plamenac. Nisam imao dobru informaciju u vezi sa zaštitom, nisam je primenio i usev mi je propao, tako da ga nisam ni kosio. Zanimljivo je da plamenac najviše uništi najbolje biljke, a ko je imao lošiji proso, nešto je uspeo da skine sa njive - priča Milan Bogunović.

Ove godine, ako bude dovoljno vlage, Bogunović će proso sejati na manjoj površini.

- Shvatio sam da moram dobro da naučim. Proso ima veliki potencijal i to je moj definitivan izbor za postrnu setvu. Ona je jeftinija u odnosu na setvu ostalih kultura, nije skupa ni zaštita, a posle prosa zemlja je kvalitetnija. Na njivama gde je bio proso prošle godine posejao sam kukuruz, i na tim njivama on je bolji nego na drugim - ističe Bogunović.

Za setvu prosa je potrebna dobra mehanizacija i dobra organizacija.

- Sistem mora da bude "zategnut kao praćka" i da se proso seje dan nakon žetve pšenice. Ako bude potrebna zaštita, da se u pravo vreme zaštiti, i to je to – naglašava Bogunović.

Plasman prosa je obezbeđen, otkupljivači rade kontinuiran otkup svih količina, a i cena prosa je dobra.

- Sad je malo pala, ali već godinama je oko 50 dinara. To je, u odnosu na ulaganja i na činjenicu da je to druga žetva koja se desi već u septembru, odličan izbor. U prosu vidim veliki potencijal - zaključuje Milan Bogunović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.