NavMenu

Pridružite se dijalogu o postepenom ukidanju uglja i pravednoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini

Izvor: PR Sreda, 16.06.2021. 17:22
Komentari
Podeli

Zajedno sa Evropskom komisijom i njenim međunarodnim partnerima, Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini poziva sve zainteresovane da se pridruže godišnjem sastanku koji će da se održi 23. i 24. juna 2021. godine. Cilj događaja je podržati otvoren dijalog više zainteresovanih strana o postepenom ukidanju uglja i pravednoj tranziciji na održive izvore energije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini.

Svrha Inicijative je zajedničko istraživanje puteva do pravedne tranzicije u regijama uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, te postizanje "Green Deal-a". Osnovana u kontekstu posvećenostu EU rešavanju klimatskih promena i postizanju ciljeva Pariškog sporazuma, međusobne razmene sa susednim zemljama i ambicije da postane prva ugalj-neutralna ekonomija do 2050. godine, Inicijativa uključuje prateće mere za pravedna tranzicija u regijama uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini.

Ovu inicijativu predvodi Evropska komisija usaradnji sa šest međunarodnih partnera: Svetska banka, Sekretarijat Energetske zajednice, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB), poljski Nacionalni fond za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama (NFOSiGW) i Evropski koledž iz grada Natolin. Ona je osmišljena u nameri da neguje dijalog između regiona i zainteresovanih strana, razmenom znanja, jačanjem kapaciteta i razmenama između regiona uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, te EU.

Inicijativa će pružiti podršku regionima uglja da pristupe pravednoj tranziciji na održive izvore energije. Zemlje u njenom fokusu su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija i Ukrajina. Prvobitnim pregledom situacije identifikovano je najmanje 17 regiona u ovim zemljama sa značajnim rudarskim i aktivnostima proizvodnje energije iz uglja, koje su pozvane da učestvuju u ovoj Inicijativi. Ostali regioni sa značajnim rudarskim i aktivnostima proizvodnje energije iz uglja takođe su dobrodošli da se pridruže Inicijativi. Opširnije o regionima, pročitajte ovde.

Inicijative podrazumeva pet komponenti podrške. Prvo, Inicijativa ćepružiti otvorenu platformu i time omogućiti dijalog zainteresovanih strana na nivou regiona kroz komunikacijske aktivnosti i događaje. Sve zainteresovane strane se pozivaju da se pridruže dijalogu. Među predviđenim grupama zainteresovanih strana nalaze se predstavnici javne vlasti, energetskog sektora, nevladinih organizacija, istraživači, privredni subjekti, mediji, međunarodne organizacije, političke stranke, organizacije mladih, itd.

Drugo, Inicijativa će realizovati program razmene na temu uglja, na relaciji region-region. Regioni koji učestvuju sa Zapadnog Balkana i iz Ukrajine i EU povezaće se i podeliti iskustva, znanje i najbolje prakse po pitanju tranzicije.

Treće, kapaciteti relevantnih zainteresovanih strana biće dalje ojačani kroz Edukativnu akademiju regiona uglja koja će ponuditi ciljane obuke na temu upravljanja, uključivanja zajednice, ekološke rekultivacije i promene namene zemljišta i imovine.

Četvrto, odabranim pilot regionima biće obezbeđena tehnička pomoć u vidu stručne podrške u izradi mape puta tranzicije, namenjene relevantnim javnim vlastima.

I na kraju, Inicijativa će pomoći regionima uglja da pristupe finansiranju u sklopu projekata i programa tranzicije, dostupnom iz različitih izvora pod okriljem Evropske komisije, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Pojedinosti o aktivnostima predviđenim Inicijativom biće predstavljene na njenom prvom godišnjem sastanku . Isti se održava od 23-24. juna onlajn i biće otvoren za sve zainteresovane učesnike. Registrujete se ovde, kako bi se pridružili događaju i primili obaveštenja o Inicijativi. Dodatno, zainteresovane strane biće pozvane da se pretplate na bazu podataka i prijave za najnovije vesti povezane sa Inicijativom.

Za dodatne informacije o samoj Inicijativi, pročitajte opširnije ovde.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.