Izvor: Promo | Sreda, 16.06.2021.| 10:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Razvoj transporta ključan za nove investicije, privredni rast i zapošljavanje - Dekarbonizacija i razvoj putne i železničke mreže u fokusu EBRD

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Transport je katalizator ekonomskog i inkluzivnog rasta, ključan je za razvoj trgovine i privlačenje stranih investicija i nudi mogućnost za tržišta u razvoju da se integrišu u globalnu ekonomiju. Istovremeno, sektor transporta u regionima u kojima Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) posluje zahteva velike investicije a pored toga mora postati zeleniji i otporniji na uticaji klimatskih promena kako bi privredni razvoj bio održiv - to je ujedno jedan od prioriteta EBRD-a u sektoru transporta.

- Učešće međunarodnih finansijskih institucija, poput EBRD, u infrastrukturnim projektima smanjuje rizike i podstiče najbolju praksu u pogledu dizajniranja i primene projekata, uključujući i socijalne i ekološke standarde. Naš cilj je da mobilišemo privatno ko-finansiranje kad god je to moguće, kroz dobro strukturirane i transparentno sprovedene tendere za koncesije i javno-privatna partnerstva. Bez obzira da li finansiramo javne ili privatne partnere, krajnji cilj su dobro implementirani infrastrukturni projekti sprovedeni po najboljim mogućim uslovima za zemlje u kojima poslujemo.

Koji su projekti EBRD-a u sektoru transporta u Srbiji i kakvi su dalji planovi za razvoj domaćeg transporta, razgovarali smo u drugom tekstu povodom obeležavanja 30 godina EBRD-a i 20 godina rada kancelarije u Beogradu.


Regionalna povezanost

Potrebe za ulaganja u transportni sektor u Srbiji, kao i u ostatku regiona su velike, i posebna pažnja posvećena je poboljšanju regionalne povezanosti i povezivanja regiona sa ostatkom Evrope.

- Izgradnja boljih transportnih veza između zemalja Zapadnog Balkana kao i celog regiona sa Evropskom unijom, smanjenje troškova i vremena transporta, olakšana trgovina, prepoznati su kao jedan je od glavnih pokretača privrednog rasta i zapošljavanja, - objašnjava Mirjana Vujičić, principal bankar u EBRD kancelariji u Beogradu.

Direktno ili kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) EBRD podržava razvoj nove autoputne i železničke mreže u regionu. Većina projekata putne infrastrukture podrazumeva izgradnju novih saobraćajnica dok projekti železničke infrastrukture podrazumevaju primarno obnovu postojeće infrastrukture, ali i izgradnju novih pruga. Kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, EBRD pruža zemljama u regionu pristup kreditima, ali i značajnim bespovratnim sredstvima za pripremu i implementaciju infrastrukturnih projekata.

(Foto: EBRD)

Od pokretanja WBIF incijative 2009. godine do danas Srbija je dobila preko 200 mil EUR bespovratnih sredstava za infrastrukturne projekte a direktno od EU IPA II paketa dobila je 770 mil EUR - ukupno skoro milijardu evra bespovratnih sredstava od EU i bilateralnih donatora unutar WBIF.

Nakon finansiranja deonice Niš-Dimitrovgrad na Koridoru 10, jedan od novijih projekata koje je EBRD podržao je izgradnja autoputa između Niša do Merdara, deonicu do Pločnika. Ukupna vrednost izgradnje deonice od 37,4 km od Niša do Pločnika je 225 mil EUR. EBRD učestvuje kreditom od 85 mil EUR, Evropska investiciona banka sa 100 mil EUR kredita a Evropska unija donira 40,6 miliona bespovratnih sredstava. Takozvani "Auto-put mira", kada bude sagrađen, povezivaće Niš i Drač u Albaniji, a ukupna dužina puta Niš - Merdare koji će graditi Srbija je 77 kilometara.

- Prvi tender za radove je trenutno u toku, a početak radova se očekuje u drugoj polovini 2021. - objašnjava Mirjana Vujičić.

EBRD je podjednako aktivan i u železničkom saobraćaju od samog osnivanja kancelarije u Beogradu. Između ostalog, finansirana je obnova pruge od Rakovice do Resnika, kao i kupovina novih vozova za putnički prevoz na regionalnim linijama.

Takođe, još jedan značajan projekat koji predstoji za železnički saobraćaj u Srbiji je rekonstrukcija pruge Beograd-Niš, za koju se trenutno vode inicijalni pregovori.

Pored investicija, EBRD sarađuje sa Srbija Vozom i na modernizaciji korporativnog upravljanja.

- Reforme potrebne za dostizanje dobrog upravljanja se često dotiču osetljivih tema, ne samo u Srbiji već u svim zemljama u kojima EBRD ulaže, to je složen proces i zahteva dosta vremena. Poboljšanje korporativnog upravljanja i komercijalizacija državnih preduzeća pospešuje funkcionisanje tržišne ekonomije, ali takođe treba da dovede i do koristi za samo preduzeće kroz poboljšan nivo kvaliteta usluga od javnog značaja i manje oslanjanja preduzeća na državni budžet - kaže Pavle Đurić koji vodi ovu tehničku podršku Srbija Vozu.

(Foto: Srbija voz)

EBRD je finansirala kupovinu novih vozova za putnički prevoz na regionalnim linijama

Western Balkans Rail Summit biće održan u septembru u Beogradu a organizuju ga EBRD, EIB i Transportna zajednica. Samit kojem će prisustvovati i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji okupiće predstavnike vlasti zemalja u regionu sa ciljem da zajedno planiraju i dogovore unapređenje železničke mreže i povezanosti za EU. Ove godine takođe se obeležava i Evropska godina železnice.

Dekarbonizacija transporta

Dekarbonizacija transportnog sektora jedan je od glavnih stubova Zelene agende za Zapadni Balkan, koji su podržali lideri zemalja zapadnog Balkana u novembru 2020. godine na samitu organizovanom u Sofiji.

Srbija aktivno učestvuje u EBRD Programu zelenih gradova, sa Beogradom i Novim Sadom koji su pristupili programu. Akcioni plan za Beograd je završen i čeka se usvajanje na gradskoj skupštini, a u Novom Sadu izrada akcionog plana je u toku. Sve veća upotreba vozila na alternativni pogon i e-mobilnost jasno su istaknuti u ovim akcionim planovima.

Nakon inicijalnog obnavljanja novosadskog voznog parka kupovinom 29 autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas (CNG), sada se očekuje druga faza projekta koja obuhvata nabavku 10 električnih autobusa i prateće infrastrukture za koje se očekuje da tender bude raspisan do kraja ove godine. Nabavkom modernih vozila postiže se smanjenje emisija štetnih gasova.

Aero transport

EBRD podržava učešće privatnog sektora u transportnim i infrastrukturnim investicijama, a jedan od najčešćih oblika je putem javno-privatnog partnerstva. Jedan od prvih velikih projekata koncesije u Srbiji je beogradski Aerodrom Nikola Tesla, za koji je sklopljen ugovor o koncesiji sa francuskom kompanijom Vinci 2018. godine. Ovom projektu koji će imati ukupna ulaganja oko 1 mlrd EUR, EBRD doprinosi kreditom od 72 mil EUR.

Projekat modernizacije aerodroma uključuje renoviranje zgrade putničkog terminala, proširenje kapaciteta i sveukupno poboljšanje usluga i objekata. Iako će program povećati kapacitet aerodroma, modernizacija će učiniti poslovanje i ekološki prihvatljivijim.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE