NavMenu

Šta sve treba da znaju početnici u prodaji hrane preko interneta

Izvor: eKapija Sreda, 16.06.2021. 08:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sashkin/shutterstock.com)Ilustracija
Prvi uslov koji mora ispuniti preduzetnik ili privredni subjekt koji stavlja hranu u promet jeste da bude registrovan u Centralnom registru u koji se upisuju svi subjekti i njihovi objekti u kojima se obavlja proizvodnja i promet hrane i hrane za životinje, a koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objavljeno je u Vodiču za početnike u prodaji hrane preko interneta.

- Preduzetnici, privredni subjekti i fizička lica koja se bave proizvodnjom i prometom hrane moraju uspostaviti adekvatne uslove za proizvodnju, skladištenje, transport i isporuku hrane, kako bi bili sigurni da je hrana isporučena kupcu bezbedna. Prema članu 13. Zakona o bezbednosti hrane odgovoran za bezbednost hrane je onaj koji ju je proizveo i /ili stavio u promet - piše u Vodiču koji je objavilo Ministarstvo poljoprivrede.

Takođe, hrana koja se stavlja u promet mora biti adekvatno obeležena, a pri obeležavanju i reklamiranju hrane, proizvođači moraju voditi računa o tome da potrošača ne dovedu u zabludu o vrsti, poreklu i svojstvima hrane.

- Tokom transporta, hrana ne sme biti izložena zagađenju, a mora se voditi računa da se tokom transporta temperatura lako kvarljive hrane održava u poželjnom opsegu - piše u Vodiču.

Nutritivne izjave ( o vrsti i količini sastojaka: belančevina, masti, ugljenih hidrata, minerala, vitamina, dugih sastojaka) i zdravstvene izjave (o zdravstvenom efektu na organizam) koje se navode na deklaraciji hrane ili na reklami, uključujući i one na internet stranicama i društvenim mrežama, moraju biti u skladu sa propisima.

- Pre stavljanja hrane sa zdravstvenom izjavom na tržište morate se obratiti Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, koje će proceniti da li možete na deklaraciju da stavite zdravstvenu izjavu i u kojoj formi - navodi se.

Kompletan Vodič za početnike u prodaji hrane preko interneta pogledajte u PDF dokumentu u nastavku.


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.