NavMenu

Aplikacija IATA Travel Pass kreće sa radom u roku od nekoliko nedelja - Šta će sve sadržati

Izvor: travelmagazine.rs Ponedeljak, 14.06.2021. 13:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: My Good Images/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon što je stigla vest da će se od 1. jula izdavati i primenjivati digitalni sertifikat EU, saznali smo kako će se uskoro aktivirati i aplikacija IATA Travel Pass, koju trenutno testiraju brojne avio-kompanije širom sveta. Naime, brojni bliskoistočni i globalni prevoznici lansiraće digitalnu IATA travel pass aplikaciju koja će sadržati rezultate testiranja Covid-19 i sertifikate o punoj ili delimičnoj vakcinaciji, rekao je novinarima prošle nedelje Vili Volš (Willie Walsh), generalni direktor IATA-e.

IATA Travel Pass do sada je dobio "veoma pozitivne" povratne informacije od avio-kompanija koje su ga testirale.

- Očekujemo da će u narednih nekoliko nedelja aplikacija početi da izlazi iz režima testiranja - rekao je Volš.

Oko 60.000 ljudi učestvovalo je u probnoj fazi

Emirates, Etihad Airways, Saudia i Gulf Air bili su deo probne – test faze. Na njihovim odabranim letovima testirana je aplikacija.

Kada će IATA Travel Pass biti u praksi? Predviđeno lansiranje mobilne aplikacije biće nakon što IATA pozove države da dozvole integraciju digitalnih Covid sertifikata u putne aplikacije, kao što je njihova Travel Pass app propusnica, kako bi se smanjio pritisak na aerodrome i imigracione kontrolne punktove.

Vili Volš je takođe uputio kritike mnogim aerodromima i dobavljačima u regionu Bliskog Istoka i Afrike koji su pokušali da nadoknade gubitke nastale usled pandemije putem "značajnih" povećanja taksi.

- Ovo je veoma razočaravajuće u trenutku kada se nadamo da ćemo ponovo pokrenuti industriju - rekao je Volš koji je opet pozvao industriju na "razumne dogovore" dobavljača, uključujući kontrolu letenja i upravljanje aerodromom na zemlji.

- Ne možemo sebi priuštiti da vidimo kako se dodatno opterećuju avio-kompanije koje su danas u izuzetno krhkom finansijskom položaju.

Još u aprilu IATA je "udarila" protiv "monopolističkih" cena dobavljača, uključujući i one na londonskom aerodromu Heathrow.

Globalno telo avio-kompanija takođe je kritikovalo "značajne nadoknade" koje kompanije-partneri aerodroma naplaćuju putnicima na PCR testovima, čineći troškove putovanja izuzetno velikim i to posebno porodicama. Naime, u nekim afričkim zemljama PCR test može koštati i do 400 USD, što je neprihvatljivo za bilo čije standarde.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.