Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 14.06.2021.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Odabrani najbolji IT poslodavci u Srbiji - Da bi kompanije postale atraktivnije, treba da se fokusiraju na četiri aspekta

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Najbolji IT poslodavci u Srbiji za 2021. godinu su, prema istraživanju portala Poslovi Infostud i Helloworld, Microsoft, Nordeus i Ubisoft. Pored te tri kompanije, prema mišljenu kandidata, u Top 10 "VRH IT poslodavaca" ušle su i kompanije: Levi 9, Comtrade, 3Lateral, HOOLOOVOO, Continental Automotive, Zuhlke Engineering i Symphony, navedeno je u saopštenju.

Istraživanje "VRH Poslodavac", koje se sprovodi od 2019. godine, donosi odgovore na mnoga pitanja, a pre svega na pitanje kandidata koje su najpoželjnije IT kompanije u našoj zemlji.

U istraživanju je učestvovalo 4.960 ispitanika koji su tokom aprila i maja ove godine, kroz online anketu, kreiranu po jedinstvenoj metodologiji, ocenili ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji za 2021. godinu, kako kandidati u Srbiji doživljavaju brendove poslodavaca na IT tržištu radne snage, šta ih najviše privlači da se prijave za rad kod određenog poslodavca i kako može da se kreira pozitivno iskustvo u procesu selekcije.

U rezultatima ovogodišnjeg istraživanja po prvi put se nalaze i podaci koji se tiču spremnosti kandidata da se presele u drugi grad zbog posla, kao i koji su to najpoželjniji gardovi za IT-jevce.

Istraživanje je nedvosmisleno pokazalo da emocionalna povezanost kandidata sa brendom utiče na atraktivnost kompanija na tržištu. Kandidati žele da kompanije imaju stabilno finansijsko poslovanje, prijateljsko i prijatno radno okruženje, da imaju lidere koji cene sposobnost i znanje svojih saradnika, da postoji dobar balans privatnog i poslovnog života, mogućnost sticanja dodatnih znanja i jasan i fer sistem nagrađivanja.

Ako kandidati imaju osećaj da se konstantno razvijaju u kompanijama i da imaju menadžment koji to podržava, to predstavlja srž atraktivnosti poslodavaca na IT tržištu.

Prema rezultatima istraživanja, dve stvari razlikuju "VRH poslodavca" od celog tržišta - dobra referenca za budućnost i kreativnost.

Da bi kompanije postale atraktivnije kandidatima treba da se fokusiraju na četiri aspekta: imperativ sigurnosti, hibridni životni stil, pripadanje kao deo identiteta i razvoj kroz uticaj.

Primećeno je da imperativ sigurnosti postaje sve veći trend i može da se kreira kroz dva aspekta - kroz održivo poslovanje i bezbedno radno okruženje.

Čak 61% ispitanika je reklo da teže kompanijama koje imaju finansijski stabilno poslovanje, dok je 32% glasalo za sigurnost posla što ukazuje da im to nije toliko bitan faktor, jer su svesni da sa svojim veštinama mogu da nađu drugi posao.

Kada je u pitanju bezbednost radnog okruženja, 50% ispitanika je glasalo za funkcionalno radno okruženje (svoj radni kutak i prostor) kao važan faktor atraktivnosti, 48% je istaklo da žele lidere koji cene znanja kod svojih saradnika a 35% njih za lidere koji pružaju slobodu mišljenja.

Pojava pandemije promenila je dosadašnji životni stil.

Nov načina rada ogleda se u sve većem radu od kuće, čime je narušen balans između privatnog i poslovnog života, jer je teško napraviti razliku kada počinje radni dan a kada se završava.

Zaposleni žele da poslodavci više brinu o tome kako utiče hibridni rad na njihov život.

Kompanije treba da imaju pojačanu brigu o dobrobiti (well-being) zaposlenih kroz razne programe kako bi lakše prevazišli stres, a sa druge strane treba da se fokusiraju na dalji razvoj lidera koji dalje uspevaju da upravljaju hibridnim modelom.

Prema istraživanju "VRH Poslodavac", 76% ispitanika je reklo da im je važna fleksibilnost i da imaju mogućnost rada od kuće.

Za 46% kandidata imperativ je da imaju beneficije koje promovišu zdrav način života, a čak 88% njih žele privatno zdravstveno osiguranje.

Interesantno je da je uticaj rada u hibridnom okruženju pokazao da su se lideri mnogo lakše prilagodili pandemijskoj situaciji iz razloga što su njihove poslovne aktivnosti koordinisane prirode - niza sastanaka, praćenja rada zaposlenih, obučavanje zaposlenih, te kada se to prenese iz realnog u virtuelno okruženje onda oni neće mnogo trpeti.

Najveći izazov za kompanije može biti kako da se postigne prijatno radno okruženje kada ljudi sve više rade u virtuelnom svetu.

Iz tog razloga važnost pripadanja je sve veća u očima kandidata što je potvrdilo 23% anketiranih u odnosu na 12% koliko ih je za ovaj segment glasalo prošle godine.

U okviru istraživanja je postojalo i pitanje u kom periodu zaposleni planiraju da promene posao. Rezultat govori da preko 50% ispitanika ne planira da kratkoročno promeni posao (ne planiraju uopšte ili planiraju u naredne dve godine).

Prema ovome zaključujemo da su IT kompanije do sada uspele da izgrade pripadnost u svojim organizacijama, ali sa druge strane se postavlja pitanje kako to da nastave.

Kada je reč o promeni lokacije zbog posla istraživanje je pokazalo da ne postoji velika spremnost na udaljeno preseljenje pogotovo iz dva najveća IT centra - Beograda i Novog Sada.

U tom smislu, kompanije koje u svojim strategijama razmatraju preseljenje, u zavisnosti gde se nalaze, imaće poteškoća da privuku nove kandidate.

Distance od 50 do 70 km su prihvatljive, ali što je udaljenost veća to je i kandidatima teže da se presele.

Kada je reč o faktoru atraktivnosti poslodavaca koji se tiče razvoja kroz uticaj, ovaj kriterijum za odabir posla najviše dolazi do izražaja kod Generacije Z.

Ta generacije se uvek vodi pitanjem - koliko ja mogu da se razvijem u kompaniji i koliko moj posao utiče na okruženje za šta je glasalo 55%anketiranih, dok se 43% izjasnilo da želi lidere koji podržavaju razvoj svojih saradnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE