NavMenu

Konkurs za dizajn stanica prve linije metroa tokom leta - Traži se stručna pomoć za organizaciju

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.06.2021. 09:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Johnson76/shutterstock.com)Ilustracija
JKP Beogradski metro i voz raspisao je tender za pružanje usluge stručne pomoći u organizaciji urbanističko-arhitektonskog konkursa za dizajn izgleda metro stanica na liniji 1 budućeg beogradskog metroa.

Podseća se da će prva linija metroa povezivati severni i južni deo grada, istočno od Save i južno od Dunava, uključujući istorijski centar grada, a biće dugačka oko 21 km, imaće 21 stanicu sa rastojanjem od oko 1.000 km i na njoj će se prevoziti oko 300.000 putnika na dan.

Međustanično rastojanje je oko 1000m.
Linija 1 Beogradsog metroa biće realizovana u dve faze - prva faza biće na potezu Železnik - Karaburma, druga od Karaburme do Mirijeva.

Prva faza Linije 1 od Makiškog polja do Karaburme obuhvata 16 stanica: Železnik – Makiš – Žarkovo - Bele vode – Trgovačka – Požeška - Park Banovo brdo - Ada Ciganlija – Sajam – Mostar - Savski trg - Trg republike – Skadarlija – Dunav - Pančevački most - Karaburma.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, predmet javne nabavke je usluga stručne pomoć u organizaciji urbanističko-arhitektonskog konkursa za prvu fazu linije 1. metroa.

Konkurs će biti sproveden u dva lota i oba će obuhvatiti stanicu Savski trg i Trg Republike:

- Lot A: 9 stanica: Železnik – Žarkovo – Trgovačka - Park Banovo brdo – Sajam - Savski trg – Trg Republike – Skadarlija - Pančevački most;
- Lot B: 9 stanica: Makiš - Bele vode – Požeška - Ada Ciganlija – Mostar - Savski trg – Trg Republike – Dunav - Karaburma.

Konkurs će, dodaje se, biti otvoren i jednostepen, anketni konkurs.

Stručna pomoć u organizaciji konkursa podrazumeva, između ostalog, izradu propozicija konkursa, objavu konkursa,

organizaciju rada žirija, prijem konkursnih radova i objavu rezultata konkursa, kao i organizaciju izložbe svih konkursnih radova.

Rok za podnošenje ponuda je 22. jun, a rok za izradu propozicija konkursa najviše 45 dana od stupanja na snagu ugovora.

Detalje tendera pogledajte OVDE.

Inače, kako je gradski urbanista Marko Stojčić najavio u martu, arhitektonski konkurs za izgled prve stanice metroa trebalo je da bude raspisan ovih dana.

Po rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, šansa na konkursu biše data domaćim arhitektima, a svaka stanica će biti drugačije dizajnirana i podsećaće na deo grada u kome se nalazi ili na neke događaje iz srpske istorije.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.