NavMenu

Za infrastrukturu u Kragujevcu više stotina miliona evra - Gradiće se 350 kilometara kanalizacije, prečistači otpadnih voda, nove deponije, putevi...

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.06.2021. 09:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: panyajampatong/shutterstock.com)Ilustracija
U okviru projekta Čista Srbija Kragujevac će konačno rešiti nekoliko velikih problema. Tu se pre svega misli na problem deponije i odvoženja smeća, fekalne i kišne kanalizacije i problem prečišćavanja otpadnih voda, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić gostujući u emisiji Epicentar Radio televizije Kragujevac.

U okviru projekta Čista Srbija Kragujevac će dobiti 350 km nove kanalizacione mreže. Poslednji je trenutak, istakao je Dašić, da se to uradi u svim gradskim i prigradskim naseljima.

- Mi smo sve češće u dubokim komunalnim problemima upravo zbog zastarele komunalne infrastrukture. Borimo se i zalažemo se da kroz dogradnju i rekonstrukciju fekalne kanalizacione mreže obezbedimo odnosno odradimo i kišnu kanalizaciju. Onda sledi asfaltiranje ulica ili popravka asfalta tamo gde je bilo radova na kanalizaciji. Nedolično bi bilo da se posao sa fekalnom kanalizacijom završi, a da ljudima plave dvorišta ako padne kiša. Imamo nekoliko kritičnih tačaka u gradu gde se to događa nakon obilnih kiša i dodao da će grad u periodu od dve do tri godine biti poprilično raskopan, ali je to nešto što mora da se sprovede pre ili kasnije - izjavio je Dašić, prenosi portal Gradske uprave Kragujevca.

Deo projekta "Čista Srbija" odnosi se na izgradnju odnosno potpuno uređenje sitema upravljanja otpadom u Kragujevcu. Postojeća deoponija u Jovanovcu je na ivici kapaciteta. Nedavno je potpisan ugovor o izgradnji Regionalne deponije u Vitlištu koja bi trebalo da podmiri potrebe grada i susednih opština u narednih pet decenija.

Početak radova nezahvalno je najvaljivati u ovom trenutku, jer je projektovanje najzahtevniji posao. U taj proces, najavio je Dašić, grad će ući ako ne do kraja ove, onda u narednoj godini. To nisu veliki rokovi s obzirom na to da svaki od ovih problema muči Kragujevčane desetinama godinama unazad. Ukoliko se reši problem deponije, odvoženja smeća, tretmana otpadnih voda, fekalne i atmosferske kanalizacije to će biti velika stvar za Kragujevac, istakao je gradonačelnik.

Kako je rekao, svi rokovi zavise od više faktora, ali se ipak očekuje da većina projekata krene krajem ove ili početkom sledeće godine. U tom periodu trebalo bi da počne i gradnja severne obilaznice.

- Ono što najviše zanima sugrađane jeste uređenje putne infrastrukture i kako se određuju prioriteti. Svako od nas na podjednak način želi da njegova ulica bude asfaltirana, ali budžet grada Kragujevca nije takav da odjednom rešimo sve ulice, a imamo preko 700 neasfaltiranih kako u gradu tako i prigradu. Prioritet, kazao je Dašić imaju oni putni pravci koji pokrivaju veći broj domaćinstava, ali to ne znači da neko ko živi u ređe naseljenom delu grada ima manje prava da dobije asfalt ispred svoje kuće. Saveti mesnih zajednica su ti koji ispostavljaju prioritete, a onda mi na osnovu finansijskih mogućnosti u okviru tekuće godine donosimo plan i određujemo dinamiku - zaključio je Dašić.

U ove obimne infrastrukturne projekte, kako je prenela Radio televizija Kragujevac, biće uloženo više stotina miliona evra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.