NavMenu

U Hrvatskoj se prodaju napuštene kuće za manje od 1 EUR

Izvor: Tanjug Subota, 12.06.2021. 14:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andy Dean Photography/shutterstock.com)Ilustracija
Legrad, mesto na severu Hrvatske, teško pogoden depopulacijom ruralnih područja, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuče nove stanovnike, ali postavlja i određene uslove.

Nekada drugo najgušće naseljeno populacijsko središte na teritoriji Hrvatske, kontinuirano gubi stanovništvo ceo vek, još od raspada Austro-Ugarske, prenosi Reuters.

- Pretvorili smo se u pogranično mesto sa malo saobraćaja prema drugim mestima. Broj stanovnika postupno opada - rekao je gradonačelnik Legrada Ivan Sabolić.

Okružen zelenim poljima i šumom, grad je blizu granice s Mađarskom i ima oko 2.250 stanovnika, što je upola manje od broja pre 70 godina.

U prvom pokušaju naseljavanja grad je stavio na prodaju 19 praznih kuća i napuštenih gradilšta po ceni od jedne kune (0,13 EUR) i do sada je prodato 17 nekretnina.

Među ponuđenim kućama neke su polu-srušene, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plesan.

Opština najavljuje da će platiti 25.000 kuna za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele da kupe privatne kuće, grad će pomoći sa 20% kupoprodajne cene, ili do 35.000 kuna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.