Izvor: Promo | Petak, 11.06.2021.| 11:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bogdan Šoškić, Jelena Živanović i Goran Bačić, kompanija Gebrüder Weiss - Radne dane ispunjavaju nam nove ideje i sjajna pokretačka energija

Bogdan Šoškić, Jelena Živanović i Goran Bačić
Bogdan Šoškić, Jelena Živanović i Goran Bačić (Foto: Gebruder Weiss)
Međunarodna transportna i logistička kompanija Gebrüder Weiss iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate. Tako je u 2020. godini ostvarila neto promet od 1,77 mlrd EUR, što odgovara porastu prometa od 3,7% u odnosu na prethodnu godinu. Realizuju oko 380.000 pošiljki godišnje za klijente u Srbiji, sa preko 250 zaposlenih na tri lokacije koje zauzimaju ukupnu površinu od 40.000 m2. Nedavno su pokrenuli i portal MyGW koji omogućava jednostavan, brz i direktan pristup svim Gebrüder Weiss uslugama i pruža informacije o transportnim i logističkim porudžbinama u realnom vremenu.

O tome šta ih razlikuje od konkurencije, kako grade poverenje kod klijenata, ali i kako izgledaju njihovi radni dani i šta nas čeka na tržištu logistike i transporta razgovarali smo sa Jelenom Živanović, Key Account menadžerom, Goranom Bačićem, Sales menadžerom i Bogdanom Šoškićem, Sales menadžerom Air&Sea u kompaniji Gebrüder Weiss.

Kako izgleda vaš tipičan radni dan u kompaniji Gebrüder Weiss?

Goran: Za Sales menadžera može se reći da ne postoji tipičan radni dan, jer raznolikost i multidisciplinarnost posla svaki dan čini vrlo različitim. Uprkos brojnim obvezama i intenzivnom radnom ritmu u toku dana, nakon dobro urađenog posla, uvek je važno naći vremena za druženje s kolegama, a nakon posla sa porodicom i prijateljima.

Jelena: Narandžasti logistički svet svakodnevno inspiriše. Radne dane ispunjavaju nove ideje, komunikacija sa dragim ljudima i dugogodišnjim saradnicima i jedna sjajna pokretačka energija. Dan je dinamičan, a postavljanje prioriteta, uz dogovor, podrazumevano i lagano.

Bogdan: Dinamično od ranog jutra! S obzirom da roba dolazi i otprema se sa destinacija širom sveta i iz različitih vremenskih zona, aktivni smo i do kasno u noć kako bismo blagovremeno obezbedili sve potrebne informacije i organizovali transport. Sve u svemu, redovan monitoring, organizaciono-rukovodeća nadležnost, kao i aktivna komunikacija sa klijentima bio bi rezime mog tipičnog radnog dana u Gebrüder Weiss-u.

Šta vas je motivisalo da nastavite karijeru u Gebrüder Weiss?

Goran: Kao otac troje dece, kako u privatnom tako i u poslovnom životu želim - stabilnost! Simbol toga je upravo Gebrüder Weiss, koji brine o svakom klijentu i svakom zaposlenom i neprekidno ulaže u najsavremenije tehnologije, i stoga je pravo mesto za uspešan karijerni put.

Jelena: Moja pokretačka snaga sazdana je od istrajnosti, vere, posvećenosti, i stalne težnje ka izuzetnosti. Važno mi je da moj poslodavac to prepoznaje i deli iste stavove. Kompanija Gebrüder Weiss ne samo da prepoznaje vrednosti kojima se vodim, već i višestruko nagrađuje. Zbog toga mi je 15 godina, koliko sam deo ove kompanije - proletelo.

Bogdan: Prilika da se lično usavršim, nastavim karijeru u jednom dobro uređenom sistemu sa tradicijom preko 500 godina - to podrazumeva određenu stabilnost i zbog toga sam svoje poverenje poklonio GW-u.

Na kakve ste sve izazove nailazili u toku svoje karijere u sektoru prodaje?

Goran: Kako se globalno i lokalno logističko tržište stalno menja, tako se menjaju i izazovi u sektoru prodaje. Protekla godina, uz sve svoje izazove, naučila nas je da prvenstveno prihvatimo digitalne transformacije u poslovanju, a onda i da se brzo prilagodimo svim ostalim izazovima.
Jelena: Bilo ih je dosta, raznih, sve ove godine. Ono što bih posebno istakla jesu oni pokretački - ciljevi koje iznova postavljamo i dostižemo, postaviti i slediti put koji nas izdvaja u odnosu na konkurenciju, ispuniti i prevazilaziti očekivanja klijenata. Neophodno je usaglasiti operativno/izvršno delovanje sa zahtevima i prioritetima kompanije - na globalnom i lokalnom nivou. Izazovi i čine ovaj posao dinamičnim i meni beskrajno dragim. Ne bih mogla da zamislim da je drugačije.

Bogdan: Bilo je raznih izazova i svaki naredni je bio teži. Ako pogledam unazad, sve što je dolazilo kao aktuelni trend u prodaji, zatim migracija i razvoj same logistike u Srbiji, bilo je samo po sebi izazov - da se prihvati, i još važnije, približi klijentima. Konkretno u tom slučaju, digitalizacija je učinila da sve to bude mnogo brže i dostupnije i to jeste jedan od najboljih odgovora na neke od prošlogodišnjih izazova.

Kompanija Gebrüder Weiss nudi mnogo različitih usluga, ali za koju biste rekli da vašu kompaniju posebno izdvaja i razlikuje od konkurencije?

Goran: Kao nov član u kompaniji, izdvojio bih gusto razgranatu mrežu zbirnih linija koja nas čini različitim od ostalih kompanija koje pružaju usluge transporta i logistike.

Jelena: Izdvaja nas pristup logističkom poslu i realizaciji usluge. Posvećenost naših zaposlenih. Proizvodi po kojima smo jedinstveni na domaćem tržistu su GW pro.line i Home Delivery.

Bogdan: Iako primarno zastupam Air&Sea diviziju, moj tim se uvek trudi da kilijentima prezentuje i dodatne usluge i rešenja, koja su deo naše celokupne ponude - bilo da se radi o skladištenju ili B2B2C konceptu. Upravo je to ono što bih istakao - sveobuhvatna rešenja i ugovorna logistika.

(Foto: Gebruder Weiss)

Kako se po vašem mišljenju gradi poverenje klijenata?

Goran: Predanom komunikacijom, uz maksimalnu stručnost i realizaciju posla, gradimo međusobno poverenje!

Jelena: Logistika je posao ljudi. Poverenje klijenata se gradi kroz kvalitet pružene usluge, prihvatanje odgovornosti, transparentnost, uspostavljanje kvalitetnih i dugoročnih odnosa.

Bogdan: Posvećenost i profesionalnost u svakom trenutku - to je ključ uspeha!

Kao iskusni rukovodioci prodaje (sales menadžeri), imali ste prilike da poslujete sa brojnim klijentima u različitim industrijama, pa nam recite po čemu je sektor logistike specifičan i koliko je industrija napredovala u smislu digitalizacije?

Goran: Sektor logistike se stalno susreće sa novim izazovima i menja se brže nego u bilo kom periodu do sada. Najočiglednija promena vidi u sve većoj upotrebi novih tehnologija, a naročito informaciono-komunikacione tehnologije. Istakao bih da se velike promene dešavaju i u pogledu zelene logistike i zaštite zivotne sredine.

Jelena: Logistika je neophodnost i spona svih aktivnosti u lancu snabdevanja, pratilac industrija i činilac optimizacije biznisa. Upravo će naši digitalni koraci – i naša strategija "Najbolje iz oba sveta" obezbediti još lakšu i transparentniju komunikaciju.

Bogdan: Najveći razvoj, u smislu digitalizacije, pretrpeo je B2B2C koncept i retail logistika, digitalizacijom su pronašli put da se što više približe krajnjem korisniku. Konkretno, mi smo daleke destinacije približili korisnicima tako što korisnik može da prati svoju pošiljku u realnom vremenu, od mesta preuzimanja do krajnje adrese, da ima uvid u dokumentaciju, komunicira direktno sa našim agentima sve to preko našeg korisničkog myGW portala.

Da li biste mogli da nam otkrijete neke od trendova za 2021. godinu u vašoj industriji? Koje su to zemlje na koje se ugledamo i od kojih učite o novinama?

Goran: Ova godina biće u duhu digitalizacije i primene digitalnih alata u svim sferama života, kao i u poslovanju u našoj industriji. Pokušaćemo kao i do sada da odgovorimo na najbolji način i na zahteve naših klijenata. I ove godine se vodimo sloganom da budemo bar korak ispred vremena, a novi portal myGW nam to omogućava -wemovesmarter.

Jelena: Sa sigurnošću će to biti dalji razvoj logističkih proizvoda kompanije Gebruder Weiss – eFulfilment, B2C/Home Delivery, kao i razvoj tržišta duž "Puta svile". Takođe bih naglasila i značajnije logističko povezivanje unutar zemalja Balkana i regionalni logistički pristup.

Bogdan: Iako kolevka logistike jeste Evropa, ono što se poslednjih godina desava u Kini je, po mom mišljenju, primer za ostale zemlje. U trenucima kada nas je epidemija koronavirusa blokirala u Evropi i širom sveta, Kina je ostala aktivna i transport je funkcionisao. Oni su nas naučili šta je spremnost i kako da se postavimo u pravom trenutku. Kada govorimo o trendovima, to će svakako biti dalja digitalizacija kroz svoju širu primenu, umrežavanje, uvećanje postojećih kapaciteta kroz akviziciju, partnerstvo novih kompanija, a sve u cilju adekvatnog odgovora na sve zahteve tržišta.

Šta, po vašem mišljenju, možemo očekivati od tržišta u narednom periodu?

Goran: Nikada ne možemo za sigurošću tvrditi šta nas čeka u narednom periodu, ali ono što smo i prošle turbulentne godine potvrdili jeste da ćemo samo uz postizanje maksimalnog zadovoljstva klijenata i zasluženog poverenja uspeti da prebrodimo sve izazove koji predstoje.

Jelena: Kompanija Gebrüder Weiss će biti orijentisana ka razvoju funkcionalnih logističkih rešenja i ispunjavanju raznovrsnijih zahteva klijenata. Važan fokus poslovanja ostaje i biće ekologizacija, odnosno orjentisanost ka održivom pristupu realizacije logističkih usluga. Neizostavno, bićemo okrenuti i digitalizaciji. U skladu sa zahtevima tržišta - sveobuhvatna rešenja, posvećenost i unapređenje jesu i ostaće naše logističke vodilje.

Bogdan: Dosta izazova svakako! Verujem da će transport i logistika sve više dominirati kao privredna grana, a kvalitet i efikasnost usluge biće na velikom testu, što je zadatak za koji moramo imati spremno rešenje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE