NavMenu

U Pirotu će biti uloženo 20 miliona dinara za rešavanje energetske efikasnosti domaćinstava - Uskoro javni poziv za firme koje će isporučiti opremu

Izvor: eKapija Petak, 11.06.2021. 10:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SpeedKingz/shutterstock.com)Ilustracija
Usvajanjem Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović najavila je da će za desetak dana početi potpisivanje ugovora sa lokalnim zajednicama u cilju povećanja energetske efikasnosti u individualnim domaćinstvima.

Pirot je više nego spreman dočekao mere resornog ministarstva koje će svojim sredstvima delimično pomoći lokalne samouprave, s obzirom da je iz budžeta Pirot već opredelio 5 miliona dinara za podizanje energetske efikasnosti u individualnim domaćinstvima.

Prema pravilniku o sufinansiranju mera predviđene su četiri kategorije. U prvom slučaju sufinansiraće se postavljanje termičke izolacije zidova, krova, tavanice i drugih delova termičkog omotača u iznosu od 2 miliona dinara. Zatim, sufinansiranje zamene prozora, vrata i ostalih elementa termičkog omotača sa, takođe, 2 miliona dinara, nabavka i instalacija kotlova ili etažnih peći na pelet u vrednosti od 500 hiljada dinara, i sufinansiranje instalacije solarnih panela u iznosu 500 hiljada. Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, kaže da idemo u korak sa vremenom i da smo među prvima koji su do sada preduzeli niz mera u cilju podizanja energetske efikasnosti u svojoj sredini.

- Već postoji nekoliko zgrada u gradu koje su dobile subvenciju lokalne samouprave za obnovu fasada. U međuvremenu smo razmišljali kako da podstaknemo energetsku efikasnost u individualnom stanovanju i ova inicijativa resornog ministarstva je naišla na otvorena vrata lokalne samouprave. Mi smo za te namene izdvojili za ovu godinu 5 miliona dinara, a toliko bi trebalo da bude i učešće ministarstva. Javio se veliki broj lokalnih samouprava, ali se nadam da ćemo u toj konkurenciji, zbog toga što smo prvi reagovali, što smo u projektu RELOF 2, što imamo budžetski fond, na Gradskom veću smo doneli pravilnike kako rasporediti sredstva, biti u prednosti i dobiti od ministarstva 5 miliona dinara. Dakle, ukupno 10 miliona dinara za energetsku efikasnost individualnih domaćinstava za 2021. Subvencija je do 50% i toliko će biti učešće građana tako da će u energetsku efikasnost u Pirotu biti uloženo 20 miliona dinara za individualna domaćinstva. To će biti dovoljno za oko 100 domaćinstava - kaže Vasić, saopšteno je na portalu Uprave grada.

Vasić je dodao da je interesovanje građana izuzetno veliko i zbog toga će taj program biti nastavljen i sledeće godine. Posle potpisivanja ugovora sa ministarstvom objaviće se javni poziv za privredne subjekte koji će isporučivati opremu, zatim će biti raspisan i javni poziv za individualna domaćinstva. Važno je znati, istakao je Vasić, da su usvojeni uslovi konkursa: – da je objekat legalan, da u objektu stanuje vlasnik, da su izmirene obaveze prema organima države, uzima se u obzir iskorišćenost površine objekta, kolika je visina procentualnog finansijskog učešća građana, postojeće stanje termičkog omotača, koja se vrsta energenta koristi i slično.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.