NavMenu

"Pametna Srbija", nova državna platforma za masovnu obradu podataka predstavljena u Državnom data centru u Kragujevcu

Izvor: eKapija Petak, 11.06.2021. 09:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vasin Lee/shutterstock.com)Ilustracija
Kancelarija za IT i eUpravu predstavila je u Državnom data centru u Kragujevcu platformu, "Pametna Srbija", koja služi za prikupljanje i obradu podataka iz različitih javnih izvora. Ovi podaci su važni za pružanje sveobuhvatnih, dragocenih informacija kako bi se unapredile elektronske usluge za građane, a istovremeno predstavljaju "pamet" države na osnovu koje mogu da se donose odluke i osmišljavaju strategije, saopšteno je iz vladine kancelarije.

Kancelarija za IT i eUpravu je ovu platformu razvila na Microsoftovim tehnologijama, uz pomoć Azure Stack Hub-a, a nalazi se u Državnom data centru u Kragujevcu.

- Podaci kojima se upravlja u okviru "Pametne Srbije" omogućiće ne samo jednostavne elektronske usluge za građane Srbije, već predstavljaju i neophodnu osnovu za razvoj veštačke inteligencije - rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu i podsetio na važnost donete Strategije za razvoj veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020-2025 i osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju 2021. godine. On je takođe rekao da se na ovoj platformi nalaze svi podaci iz informacionog sistema za imunizaciju stanovništva protiv COVID-19, kao i podaci iz sistema eInspektor.

Kroz "Pametnu Srbiju" planira se izgradnja ekosistema oko podataka i stvaranje jedinstvenog mesta na kojem će se čuvati i obrađivati podaci javne uprave: bezbedno, standardizovano, tačno i ažurno. Takođe, cilj je integrisati sve višestruke tokove informacija iz različitih organa javne uprave na lokalnom i državnom nivou. Kada su javni podaci tu, platforma "Pametna Srbija" biće u mogućnosti da pruža usluge zasnovane na veštačkoj inteligenciji, kao i najnaprednije elektronske usluge za građane i državu.

Microsoft-ov Azure Stack Hub je hibridna klaud platforma koja omogućava preduzećima i vladama da isporučuju inovativne klaud usluge iz sopstvenih data centara, kako bi stvorili moderne hibridne aplikacije, istovremeno koristeći kapacitete državnih data centara i globalne infrastrukture kompanije Microsoft. Da bi se uspostavila najviša sigurnosna praksa, a istovremeno moglo da se upravlja podacima na način definisan zakonima Srbije, platforma "Pametna Srbija" je osmišljena tako da dobije najbolje od dva sveta, sigurnosne usluge i alate dostupne na Azure -u, kao i podatke koji se čuvaju u Azure Stack Hub-u u Državnom data centru u Kragujevcu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.