NavMenu

Šta predviđa hrvatski nacrt Zakona o obnovljivim izvorima energije?

Izvor: Balkan Green Energy News Četvrtak, 10.06.2021. 12:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jaroslava V/shutterstock.com)Ilustracija
Nacrt predloga Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji u Hrvatskoj je trenutno u javnoj raspravi, koja je počela 2. juna, a trajaće do 16. juna.

Izmene Zakona uređuju se pitanja od značaja za sprovođenje energetske tranzicije u skladu sa Strategijom energetskog razvoja do 2030. s pogledom na 2050. i Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom za period 2021 – 2030. koji su temeljni dokumenti za sprovođenja energetske politike, navodi se u Nacrtu.

Hrvatska je dostigla udeo zelene energije od 28% do 2020, čime je premašila raniji cilj od 20%.

U skladu sa strategijom energetskog razvoja Hrvatske i nacionalnim energetskim i klimatskim planom (NEKP) koji predviđaju povećanje udela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji na 36,6% do 2030, ovaj cilj će sada biti i zakonski definisan.

Hrvatska je premašila cilj od 20 odsto udela do 2020, pa je trenutno na 28 odsto. Kako se navodi u Nacrtu, kroz subvencije su izgrađeni kapaciteti za zelenu energiju snage 1,03 gigavata (GW). Međutim, kako se dodaje, i dalje se veliki udeo obnovljivih izvora energije za grejanje i hlađenje zasniva na korišćenju ogrevnog drveta u domaćinstvima, zbog čega se mora napraviti iskorak ka korišćenju novih tehnologija koji koriste obnovljive izvore energije.

U Nacrtu se navodi da će Hrvatska, zahvaljujući usvojenim politikama, propisima i strateškim dokumentima, do 2040. prestati da koristi električnu energiju proizvedenu iz uglja, i to se odnosi i na domaću proizvodnju i na uvoz.

Podrška proizvođačima energije za sopstvenu potrošnju

Pojmovi korisnika proizvodnih postrojenja za sopstvenu potrošnju i kupaca (potrošača) sa sopstvenom proizvodnjom, koji u suštini predstavljaju prozjumere, se novim propisom proširuju na nove učesnike na tržištu.

Nacrt uvodi potrošače sopstvene energije iz obnovljivih izvora i potrošače sopstvene energije iz obnovljivih izvora koji deluju zajednički ili energetske zajednice, i uređuje mogućnost njihovog učestvovanja u programima za dodelu subvencija.

Novi propis, takođe, će omogućiti da građani koji žive u stanovima u zgradama imaju iste mogućnosti, kada je reč o proizvodnji energije za sopstvenu potrošnju, kao i domaćinstva u privatnim kućama.

Novi Zakon utvrđuje i nova pravila za izračunavanje udela energije iz obnovljivih izvora, kao i definisanje tih izvora, propisuje mogućnost saradnje na zajedničkim projektima s drugim članicama EU i statističkom prenosu udela obnovljive energije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.