NavMenu

Najstarija "Siemens" hidroelektrana na Balkanu obeležava 110 godina rada

Izvor: eKapija Petak, 16.07.2010. 13:41
Komentari
Podeli

Najstarija HE na Balkanu i prva centrala u Srbiji na reci Đetinji u Užicu, u kojoj su ugrađene tada najsavremenije "simens-halske" turbine, svečanom manifestacijom 20. jula obeležiće 110 godina rada. Hidroelektrana koja je izgrađena po Teslinim nacrtima polifaznih struja, posle samo 5 godina od prve na Nijagarinim vodopadima, zahvaljujući ugrađenoj "Siemens" opremi i dalje proizvodi struju. Proslava povodom jubileja HE "Pod gradom" će se održati u okviru "Međunarodne konferencije obnovljivi izvori energije i održivi razvoj" u periodu od 20. do 23. jula 2010.

"Siemens" je u oblasti energetike prisutan više od 160 godina od toga 120 u Srbiji. Da se "Siemens" u svom poslovanju oduvek rukovodio izradom pouzdane, kvalitetne i trajne opreme najbolje pokazuje i primer HE koju je davne 1900. godine otvorio tadašnji kralj Srbije Aleksandar Obrenović, a koja i danas može da proizvodi struju. Opredeljenost na aktuelne svetske trendove i velika finansijska sredstva koja se izdvajaju za istraživanje i razvoj su važan argument svim partnerima da se pouzdaju u "Siemens" proizvode i rešenja koja im se preporučuje, navedeno je u saopštenju kompanije.

U elektrani koja će od sada imati status muzeja nalaze se "siemens-halske" turbine, dve "Francis turbine" od po 50 KS, generatori trofazne naizmenične struje, snage od po 32,8 kVA i kasnije postavljen agregat, snage 90kW.

- Ovaj događaj ima višestruko značenje za sve aktere tadašnjih pionirskih koraka u elektrifikaciji kako grada Užica, tako i Srbije u celini. Sa jedne strane, to je označilo novi zalet u modernizaciji tadašnje Srbije, čime je udaren temeljac jačoj industrijalizaciji cele države. To je i svrstalo Užice u avangardne gradove, koji prate savremene trendove. Projekat je bio dokaz da privatna inicijativa, u izuzetno kratkom roku za tadašnje prilike, može da iznedri objekat velikog strateškog značaja. I konačno, "Siemens", odnosno "Siemens&Halske", koji je ovim projektom potvrdio politiku kompanije, kakvu je definisao sam osnivač - kvalitet, dugotrajnost, puna podrška korisniku- rekao je Dušan Muškatirović, direktor sektora "Energija" u kompaniji "Siemens" Beograd.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.