NavMenu

Ječam u dobrom stanju, ali još uvek nema opuštanja - Cena dobra, potražnja izražena

Izvor: Agroklub Sreda, 09.06.2021. 17:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Free-Photos)Ilustracija
Manje od mesec dana ostalo je do početka žetve ječma, a ova ratarska kultura je, za sada, u dobrom stanju na parcelama širom Srbije, te se i proizvođači i stručnjaci nadaju da će kombajni u njive ući bez velikog kašnjenja.

Dejan Radović iz Aranđelovca u Šumadiji svake godine pod ovom kulturom ima bar jedan hektar, a ove sezone proširio je na pet. Proizvodi ga za potrebe stočne hrane s obzirom na to da se bavi svinjarstvom. Trenutno je, na njegovoj njivi, ječam u fazi voštanog zrenja i dobrog je izgleda.

- Obično imam manju površinu, ali sada sam malo povećao. To kombinujem sa pšenicom pri pravljenju hrane za svinje. Za sada imam sreće, bilo je gradonosnih oblaka i sa jedne i druge strane, ali u tom delu gde se moja parcela nalazi, nije pao, te nije ni oštećena - objašnjava Radović.

Đubrenje je obavio i u jesen i na proleće, isprskao od korova, zaštitio, što je doprinelo dobrom razvoju biljaka.

- Što se samog kvaliteta tiče, tačno ću znati kada uđem u njivu sa kombajnom. Sama zemlja na kojoj sejem nije najboljeg kvaliteta, ali mi se čini da će se rod kretati od pet do šest tona, što je za takvu zemlju i ove naše uslove, odlično - dodaje.


Žetva krajem juna

Sa bolestima problema nije imao, a početku žetve nada se između 25. juna i 1. jula. U Vojvodini se, pak, skidanje ove žitarice očekuje nekoliko dana ranije.

- Trebalo bi da ratari počnu sa tom radnjom između 20. i 25. juna, svakako kod ranijih i dvoredih sorti. To je možda malo kasnije nego ranijih godina, ali ova je takva da će sve biljke kasniti jednu do dve nedelje - ukazuje stručnjak za ratarstvo Miroslav Malešević po čijoj proceni, ječam sada odlično izgleda.

Svi koji su malo više pažnje posvetili samoj proizvodnji, kaže, mogu očekivati dobre prinose.

- Svima je i bitno da rod bude što bolji zato što je cena veoma dobra, a potražnja izražena. Pošto je to i komponenta hrane za svinjarstvo, dobro će doći stočarskoj proizvodnji, kada je u pitanju hrana, za dopunu i zamenu za kukuruz. Možemo očekivati odgovarajuće prinose, a i sami proizvođači mogu biti zadovoljni - ukazuje Malešević.



Neka proizvođači paze na pojave štetočina

Procenjuje da će, u proseku, po hektaru ratari ostvariti minimum pet do šest tona. I sam kvalitet, ocenjuje, biće adekvatan, kako za ishranu stoke, tako i za pivarsku industriju.

- Dvoredi ječmovi, koji se koriste za proizvodnju piva, trebalo bi da imaju što manje proteina, dok oni drugi, šestoredi, moraju sadržati znatno više. Ko je uskladio mineralnu ishranu sa zahtevima potreba proizvodnje, trebalo bi da ostvari dobar kvalitet, u skladu sa namenom - kaže Malešević.

Ni bolesti nisu ove godine pravile mnogo problema ratarima, ukazuje sagovornik Agrokluba. List je u dobrom stanju.

- Svakako savetujemo proizvođačima da obilaze parcele i paze na pojavu štetočina. Još uvek ne smeju da se opuste, jer i dalje postoji opasnost od njihove pojave i bojazan da se gotova proizvodnja upropasti ukoliko se ne iskorene na vreme, te bi trebalo obići njive i reagovati odgovarajućim tretiranjem odmah - napominje Malešević.

Ozimi ječam se, navodi, nalazi na površini od oko 100.000 hektara. Svakako je zastupljeniji u Vojvodini, dok ga nešto manje ima u Centralnoj Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.