NavMenu

Turistički vodiči Srbije se prijavljuju za pomoć do 16. juna - Privremeno zaposleni izgubili pravo

Izvor: Beta Sreda, 09.06.2021. 15:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Free-Photos)Ilustracija
Turistički vodiči u Srbiji imaju rok do 16. juna da se prvi put prijave za državnu pomoć zbog nemogućnosti da rade dok traje pandemija korona virusa, ali iz uslova poziva nije jasno ko će dobiti dve minimalne zarade, rekla je predstavnica Udruženja turističkih vodiča Milica Lenasi.

Ona je za Betu rekla da su opšti uslovi za pomoć da vodič ne radi ni na povremenim poslovima, da nije penzioner i preduzetnik, da je obnovio licencu do marta ove godine i da je državljanin Srbije.

- Konačnu odluku o pravu na pomoć od dve minimalne zarade od 30.900 dinara doneće komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, ali nije jasno da li će se pored opštih uslova ocenjivati još nešto - rekla je Lenasi.

Dodala je da je licencu obnovilo 1.175 turističkih vodiča i 45 pratilaca grupa, ali se ne zna koliko je ljudi posao turističkog vodiča obavljalo iako su penzioneri koji su sada isključeni iz prava na pomoć.


Lenasi smatra da će mali broj turističkih vodiča imati pravo na pomoć, jer su mnogi da bi platili račune i preživeli za 15 meseci koliko traje pandemija morali da nadju bilo kakav drugi posao.

Pomoć bi, kako je najavljeno trebalo da se isplati za jul i avgust, pa se pretpostavlja da komisija mora da završi pisao do kraja juna.

Lenasi je rekla da turističke vodiče od 1. januara 2022. godine čeka i nova obaveza da sa sobom nose fiskalnu kasu i da registruju svaki posao jer nisu izuzeti od te obaveze kao advokati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.