NavMenu

CBBiH za drugi kvartal 2021. procenjuje rast ekonomske aktivnosti iznad 5% - Pozitivan uticaj vezan za ubrzani rast industrijskog sektora

Izvor: eKapija Sreda, 09.06.2021. 12:56
Komentari
Podeli
(Foto: Saklakova/shutterstock.com)

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procenjuje da je pad realnog bruto društvenog proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2021. godine, na godišnjem nivou, iznosio 2,02%. U drugom kvartalu 2021. očekujemo rast inflatornih pritisaka i stopu inflacije od 1,83% na godišnjem nivou za kvartal i 0,24% na godišnjem nivou za prvo polugodište.

- Brze procene realnog BDP-a za četvrti kvartal 2020. godine iz marta su bile gotovo identične naknadno objavljenim zvaničnim podacima. Naša trenutna brza projekcija ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu 2021. godine je revidirana naviše za čak 1,12 procentnih poena i iznosi -2,02%. Interval pouzdanosti za projekcije realnog BDP-a jedan kvartal unapred je nepromenjen, a i dalje smo opredeljeni za balansiranu distribuciju mogućih rizika prosečne projekcije. Drugim rečima, procenjujemo sa 68% pouzdanosti da će pad ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu 2021. godine biti u rasponu +/- 1,2% oko naše prosečne projekcije - saopšteno je iz CB BiH.

Pojašnjavaju da je originalno planirano da početkom poslednjeg meseca u kvartalu objavljuju brze procene realne ekonomske aktivnosti za tekući i prethodni kvartal.

- Međutim, kako do početka juna nismo imali ni sve posmatrane indikatore viših frekvencija za april, a imajući u vidu efekte pandemijskog šoka na ekonomsku aktivnost u drugom kvartalu 2020. godine, odlučili smo se za objavu brze procene ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu s narednim krugom brzih procena. Prema preliminarnim ocenama, na osnovu vrlo uskog seta zvaničnih podataka, godišnji rast ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2021. godine bi mogao biti znatno iznad 5%. Ovako vanredno visoka stopa rasta nije nezamisliva, imajući u vidu da je godišnji pad ekonomske aktivnosti u prvom kvartalu 2020. godine iznosio gotovo 9%. Ipak, do raspoloživosti svih podataka na osnovu kojih radimo brze procene za april, i bar osnovnih za maj, brze procene ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu, u trenutnim okolnostima, bi bile neprihvatljivo nepouzdane - navode u CB BiH.

Dodaju i da u modelu još uvijek daju jednake šanse da će brze procene biti iznad, kao i ispod stvarne vrednosti realnog BDP-a i inflacije.

- U kratkom roku, ipak, primećujemo nešto snažnije faktore koji bi mogli rezultirati potcenjenim procenama realne ekonomske aktivnosti i inflacije od zvaničnih podataka, kada budu dostupni. Pozitivni pritisci na realni BDP su prvenstveno vezani za ubrzani rast industrijskog sektora i izvoza roba. Naše procene inflacije u drugom kvartalu su bazirane na službenim podacima za april 2021. godine te podacima o očekivanim kretanjima egzogenih varijabli, poput cena hrane, nafte i ekonomske aktivnosti u narednom periodu. Procene bi mogle biti podložne značajnim revizijama naviše, u slučaju vanrednih cenovnih šokova na energentima, metalima i transportnim troškovima.

Brze kratkoročne procene ključnih makroekonomskih varijabli u CBBiH koriste do objave zvaničnih statističkih podataka
, ili novog kruga kratkoročnih projekcija. Rezultate sledećeg redovnog kruga brzih procena realnog BDP-a i inflacije planiramo za prvu polovinu avgusta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.