NavMenu

Kineska kompanija Xingyu počela probnu proizvodnju u Nišu - Od oktobra automobilska rasveta za Mercedes i BMW

Izvor: RTS Sreda, 09.06.2021. 15:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Kineska kompanija Xingyu počela je u novoj fabrici u Nišu probnu proizvodnju automobilske rasvete. Oni su jedna od vodećih svetskih kompanija i rade za najveće automobilske proizvođače, a uskoro će početi poslovanje i u Vranju.

Fabrika Xingyu u Nišu je završena i u nju stižu mašine za izradu automobilskih farova. Tokom probne proizvodnje, rade se svetla za kineska vozila, objašnjavaju kineski stručnjaci. Od oktobra će se proizvoditi isključivo zadnja svetla za Mercedes i BMW.

- Srbija je za Kinu glavni strateški partner za jugoistočnu Evropu, a Niš je jedan od glavnih industrijskih i IT centara i zato smo došli baš ovde - rekao je menadžer kvaliteta Juenđe Đa.

Fabrika će zaposliti oko hiljadu radnika. Biće to treća strana visokotehnološka kompanija koja dolazi u Niš.

- Želja je bila da pored IMI i Zumtobela u Niš dovedemo još jednu fabriku koja će se baviti viskom tehnologijom i koja će zapošljavati viskostručne ljude, fakultetski obrazovane - naveo je Slobodan Čolaković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Xingyu će zbog pogodnosti poslovati i u okviru Slobodne zone Vranje.

- To za njih znači da su oslobođeni svih davanja na uvoz robe, na energente koje će da koriste, na sve repromaterijale koji ulaze u samu fabriku - rekao je direktor Slobodne zone Vranje Branislav Stojković.

Fabrika u Nišu izgrađena je u industrijskoj zoni, na oko šesnaest i po hektara.

U izgradnju ove fabrike uloženo je oko 60 mil EUR, a Niš će za kinesku kompaniju biti logistički centar za celu Evropu za sve vrste automobilske rasvete.

- Zaposlićemo lokalno stanovništvo i stručnjake sa Univerziteta, a cilj nam je da u drugoj fazi fabrikom uglavnom upravljaju ljudi iz Srbije - istakao je Juenđe Đa.

U kineskoj fabrici kažu da će oko 80% kooperanata biti iz Srbije, ali da će u Niš doći i nekoliko njihovih inostranih dobavljača.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.