NavMenu

18 lokalnih samouprava u slivu Zapadne Morave pioniri u prevenciji elementarnih nepogoda

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.06.2021. 17:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Silken Photography/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici 18 lokalnih samouprava od danas postaju pioniri u prevenciji elementarnih nepogoda i stvaranju Srbije otporne na katastrofe, poručila je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić u Vrnjačkoj Banji na svečanom potpisivanju Sporazuma o međuopštinskoj saradnji u slivu Zapadne Morave i formiranju zajedničke službe za poslove civilne zaštite jedinica lokalne samouprave.

Ona je navela da su velike prirodne katastrofe u ovom kraju, od zemljotresa, preko klizišta i snežnih nanosa do poplava, pokazale važnost upravljanja krizom, ali i da je dobrom pripremom moguće smanjiti rizike i efikasno upravljati vanrednim situacijama. Ona je dodala da je i ova poslednja kriza, kriza izazvana pandemijom, pokazala da upravljanje kriznim situacijama i odgovorima na njih treba da budu u rukama obučenih, stručnih i motovisanih pojedinaca iz lokalne samouprave.

- Republika Srbija se trudi da stvori sveobuhvatan i moderan sistem lokalne prevencije i odgovora na katastrofe, a u tome su najvažnija karika baš lokalne samouprave - izjavila je Mačužić Puzić, prenosi sajt Ministarstva.

Ona je ovom prilikom zahvalila EU i UNDP na podršci koju su pružili za unapređenje kapaciteta i spremnosti za reagovanje u vanrednim situacijama na nacionalnom i lokalnom nivou kroz jačanje infrastrukturnih i ljudskih kapaciteta.

Dodala je da će Ministarstvo nastaviti da aktivno učestvuje u projektu "EU za Srbiju otpornu na katastrofe" i dodatno zahvalila Vladi Švajcarske koja je donacijom pomogla realizaciju projekta uspostavljanja međuopštinske saradnje za sliv reke Zapadne Morave u okviru Fonda za Međuopštinsku saradnju.


- Nadam se da će izgradnja Moravskog koridora i regulisanje toka reke Morave pomoći sprečavanju poplava kakve su nas zadesile proteklih godina, kao i da će ovaj danas potpisani sporazum postati primer dobre prakse i za druge lokalne samouprave u Srbiji - zaključila je državni sekretar Ministarstva.

Gradovi Kraljevo, Čačak, Kruševac, Užice, Novi Pazar i opštine Vrnjačka Banja, Trstenik, Knić, Ivanjica, Arilje, Kosjerić, Gornji Milanovac, Raška, Požega, Lučani, Čajetina, Tutin i Aleksandrovac potpisali su danas Sporazum o međuopštinskoj saradnji sliva Zapadne Morave i formiranju zajedničke službe za poslove civilne zaštite jedinica lokalne samouprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.