NavMenu

U planu izgradnja tri mini hidroelektrane na Južnoj Moravi - Opština Doljevac oglasila javni uvid

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.06.2021. 16:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: urbazon/shutterstock.com)Ilustracija
Opština Doljevac izložila je na javni uvid tri Nacrta plana detaljne regulacije izmene i dopune PDR-a za mini hidroelektrane na Južnoj Moravi.

Planirana postrojenja su protočne male hidroelektrane pribranskog tipa. Svaka se sastoji od pregrade sa niskim protočnim poljima, ribljom stazom, slapištem, ulaznom i izlaznom građevinom, mašinskom zgradom, pristupnim platoom i krilnim zidovima.

Posle prolaska vode kroz turbine, sva zahvaćena voda se vraća u vodotok bez promene fizičko-hemijskih karakteristika.

Izgradnja se dozvoljava pod uslovom da ne ugrožava izvorišta, ekološke funcije vodotoka, zahteve u pogledu obezbeđivanja garantovanih ekoloških protoka nizvodno od zahvata i dr.


Čečina - oko 1680 Кw

Ukupna površina u obuhvatu Izmena i dopuna plana je 21 ha 51 ar. Postojeći način korišćenja prostora zona građenja MHE je u nenaseljenom ataru mesta Čečina, na postojećem koritu reke Južna Morava, na značajnoj udaljenosti nizvodno od mosta na putu za Čečinu.

MHE će koristiti raspoloživu količinu vode reke Južne Morave u opsegu od Q min =6,22 m 3 /sec do Q max = 80,00 m 3 /sec (prema vodnim uslovima nadležnog JVP ''Srbijavode'').


Orljane - oko 1680 Кw

Ukupna površina u obuhvatu Izmena i dopuna plana je 21 ha 21 ar. Postojeći način korišćenja prostora zona građenja MHE je u nenaseljenom ataru sela Orljane i Кlisura.

MHE će koristiti raspoloživu količinu vode reke Južne Morave u opsegu od Q min =5,10 m 3 /sec do Q max = 80,00 m 3 /sec (prema vodnim uslovima nadležnog JVP Srbijavode).



Čapljinac - oko 1680 Кw

Ukupna površina u obuhvatu Izmena i dopuna plana je 19 ha 83 ar. Postojeći način korišćenja prostora zona građenja MHE je u nenaseljenom ataru sela Čapljinac.

MHE će koristiti raspoloživu količinu vode reke Južne Morave u opsegu od Q min =5,10 m 3 /sec do Q max = 80,00 m 3 /sec (prema vodnim uslovima nadležnog JVP Srbijavode).

Obrađivač je Ikoing iz Beograda.

Javni uvid održava se do 7. jula, a moguće ga je obaviti na sajtu Opštine Doljevac, kao i u zgradi Opštinske uprave. Po završenom javnom uvidu, 14. jula, održaće se javna sednica Кomisije za planove.

A.K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.