Izvor: eKapija | Ponedeljak, 07.06.2021.| 12:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zašto bi investitori trebalo da u projekte uvedu rešenja za prečišćavanje otpadnih voda?

(Foto: Eco Nova)
Prerada otpadnih voda je oblast koja je, nažalost, još uvek nedovoljno poznata i razjašnjena. Igor Stanković, direktor kompanije Eco Nova, objašnjava zbog čega postoji potreba za ovim tehnologijama i zašto investitori treba da uvrste tretman otpadnih voda u svoje projekte.

- U razvijenim zemljama, prečišćavanje otpadnih voda je uveliko obaveza svih delatnosti i domaćinstava, bilo da se ona nalaze u sistemu kanalizacionih mreža ili ne. Kod nas je ova oblast nedovoljno poznata jer naša zemlja nije posvećivala dovoljno pažnje ekološkim problemima. Pošto se problemi gomilaju, zakonodavstvo ih je sada prepoznalo i naložilo privrednim korisnicima da vrše prečišćavanje otpadnih voda u svojim oblastima – kaže Stanković.

Potreba za prečišćavanjem otpadnih voda proizlazi iz potrebe za čistom vodom koje ima malo. Kada su uslovi vodnog pojasa, odakle se fabrike čiste vode snabdevaju, takvi da postoji velika zagađenost komunalnim i industrijskim otpadom, one imaju teškoće da vodu dovedu do stanja koje je optimalno za ljudsku upotrebu.

Čistom vodom iz podzemnih tokova snabdeva se i industrija hrane. Ona ulaže u sredstva i hemijske reagense koji će vodu dovesti do nivoa koji je dovoljno dobar za industrijsku upotrebu.

Osim toga, poseban deo čini voda koja se koristi za ribolov i rekreaciju. Stanković primećuje nedostatak srpskih reka koje zadovoljavaju standarde koje moderan turista traži.

- Kod nas ima ribolova, ali većina riba koje su ulovljene u našim rekama nije za ljudsku upotrebu. Kupanje, plaže i turističke atrakcije na rekama sporadične su, a o kvalitetu vode se i ne govori. Zbog urbanog zagađenja i komunalnih voda, veliki gradovi koji imaju kupališta kakva imaju Novi Sad i Beograd, ukoliko se kao okvir uzmu naše zakonodavstvo i klasifikacija voda, ne bi smeli da budu slobodni za kupanje – tvrdi Stanković.

Kada su budući investitorski projekti u pitanju, Stanković ističe da, ukoliko se u projekte uvrste rešenja za otpadne vode, postoje veliki benefiti za zajednicu.

- Danas postoje tipski uređaji koji rešavaju određeni ekološki problem na mestu njegovog nastanka i ovakva rešenja su povoljna i brzo se implementiraju. Kao ponuđač opreme evropskog proizvođača za prečišćavanje otpadnih voda - Starplast, Eco Nova neprekidno edukuje tržište i pojašnjava prednosti korišćenja uređaja za otpadne vode. Paleta proizvoda se sastoji od bioloških uređaja, separatora masti i ulja i programa crpnih stanica, koji su podrška tim rešenjima.

Sa druge strane, Stanković je optimista u pogledu samosvesti ljudi koji, bez prinude zakonodavstva, često i sami traže rešenja za ekološke probleme.

- Tehnnologije koje obezbeđujemo koncipirane su tako da problem otpadnih voda rešavaju na samom mestu njegovog nastanka. Uređaji su u tankovima od polietilena, a proizvedeni su tehnologijom roto – mulda, gde je ljudski faktor sveden na minimum, što garantuje vodonepropusnost. Lako ih je ugraditi i prečišćavaju do 85%. Polietilenski tankovi imaju dug vek trajanja, pa su trajno rešenje. Zbog ovih pogodnosti i činjenice da je održavanje sistema retko potrebno, investitori u Srbiji se odlučuju za ovakva rešenja – kaže Stanković i kao primer navodi izgradnju vodonepropusne septičke jame u betonu.

- Septička jama, po zakonu, mora biti sud sa ulivom i bez izliva koji, kada se napuni, mora da se prazni. Troškovi izrade jame i pražnjenja česti su i veliki. Kada se, umesto ovakvog rešenja, neko opredeli za biološki uređaj, početna investicija je za nijansu veća, ali je prednost u tome što biološki uređaji prečišćavaju vodu koja iz njih konstantno izliva i ispušta u okolni prostor, upojnu jamu ili kanal. Pražnjenje viška mulja, koji nastaje kao nus – proizvod biološkog procesa prečišćavanja, vrši se jednom u šest meseci, pa čak i jednom godišnje, ukoliko je uređaj dobro dimenzionisan. Upotreba je jednostavna, ništa nije potrebno dodavati prirodnom procesu koji se odvija unutar uređaja i nema skrivenih troškova.

Stanković se osvrnuo i na potencijalne probleme kod prečišćavanja otpadnih voda. Problemi nastaju već u prvoj fazi, kod odabira rešenja. Poddimenzionisani i preddimenzionisani uređaji nemaju svoju funkciju, pa investitorima predstavljaju problem. U tom smislu, Eco Nova samo za sanitarne vode nudi šest različitih modela za oko deset kombinacija, prema tipu, nameni objekta i broju korisnika. Tehnička rešenja podrazumevaju crteže i tehničku dokumentaciju koja je sastavni deo projekta. Stanković sugeriše da dokumentacija često nedostaje a predstavlja uslov za određivanje tipa i modela ugradnje. Osim toga, tehnička dokumentacija predstavlja osnov i za predviđanje budućih izazova u kasnijem radu uređaja.

Što se tiče industrijskih otpadnih voda, Stanković ističe da one, premda je, količinski gledano, njihova zastupljenost u Srbiji mala, čine znatnu zagađenost. Kao primer izdvaja industriju hrane i stočarstvo, gde su ispuštene vode stotinu puta zagađenije nego što uredba o emisiji otpadnih materijala Republike Srbije preporučuje. Sa druge strane, kao najveći zagađivač, komunalne vode su, kada je u pitanju obaveza prečišćavanja, u fazi razmatranja. Za sada se privredni objekti lokalnim zahtevima obavezuju na instalaciju sistema za obradu voda.

- Pošto se kod nas, mahom, zidaju septike koje su prevaziđeno rešenje, jer korisnici vodu iz jama upuštaju u lokalnu sredinu ili zamljište, Eco Nova preporučuje tehnologije koj rade na principu biološkog prečišćavanja. U uređajima se odvijaju procesi taloženja krupnih čestica i materiala, ujednačavanje otpadne vode i biološka obrada putem mikroorganizama u aerobnim ili anaerobnim uslovima. Kada su potrebni aerobni uslovi za obradu vode, uređaji imaju i dodatnu elektro opremu kao što su: kompresor za uduvavanje vazduha, difuzori ili pumpa. Voda iz uređaja izlazi i uliva se u upojnu jamu ili putni jarak.

Kada je u pitanju prečišćavanje atmosferskih ili zauljenih otpadnih voda dobijenih iz autoperionica ili radionica, potrebni su separatori ulja. To su uređaji koji sadrže specijalne koalescentne filtere za odvajanje ulja iz vode, i koji zadržavaju materije koje ne smeju dospeti u životnu sredinu. Ovi uređaji primenjivi su kod parkinga, putne infrastrukture, benziskih stanica i slično.

Na kraju, Stanković izdvaja industrije kojima su sistemi prečišćavanja najpotrebniji.

- To mogu biti svi proizvođači otpadne vode koji nisu u sistemu kanalizacije i kojima je prečišćavanje industrijske i sanitarno-fekalne vode neophodno. U Srbiji su najveći zagađivači rudnici, termoelektrane, fabrike plastike i čelika. Osim toga, najbrojniji su proizvođači hrane, kao što su fabrike prerade hrane i mleka. Sanitarno – fekalni zagađivači su privatni, rezidencijalni objekti, hoteli i odmarališta, koji su često u zonama zaštite. Najbrojniji su, svakako, u prigradskim naseljima oko većih gradova u Srbiji.

Milica Banović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE