NavMenu

Grčka Agrifreda kupila Voćar iz Merošine

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 07.06.2021. 11:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Couleur)Ilustracija
Poznata grčka kompanija Agrifreda kupila je preduzeće Voćar iz Merošine, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Voćar u stečaju je, kako je rekao ministar, prodat u četvrtak, a Agrifred koja se bavi proizvodnjom i preradom višnje će nakon potpisanog ugovora, danas preuzeti preduzeće iz Merošine.

Nedimović je gostujući na TV Hepi istakao da će preuzimanje Voćara mnogo značiti za merošinski kraj, pošto će biti rešen problem otkupa višanja, pošto je prethodnih godina bilo mnogo više višanja u ponudi nego što smo imali kapacitete u hladnjačama i prerađivačkom sektoru.

Predsednik opštine Merošina Saša Jovanović kaže da će preduzeće Voćar posle osam godina stečaja početi da funkcioniše i da će voćari moći da povećaju proizvodnju oblačinske višnje.

Agrifreda kupila je Voćar iz Merošine preko svoje firme Vocarescar kazao je Jovanović Tanjugu i dodao da je postupak prodaje obavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, da je potpisan ugovor i da će danas biti obavljena primopredaja.

Agencija je objavila krajem maja da je za kupovinu Društvenog preduzeca Voćar u stečaju iz Merošine ponuđeno 23,4 miliona dinara, što je 10 puta manje od procenjene vrednosti, kao i da je potencijalni kupac firma Vocarescar doo iz Beograda.

Pošto je ponuđena cena bila ispod polovine procenjene vrednosti konačnu odluku o prodaji trebalo je da donese Odbor poverilaca Voćara.


- Naš je cilj da Voćar, koji je bio osam godina u stečaju i nije funkcionisao, opet radi. Imamo otežani plasman naše poznate oblačinske višnje, pošto najveći deo završi u Osečini, Pirotu i Vladičinom Hanu, jer na teritoriji celog Nišavskog okruga nemamo smeštajne i prerađivačke kapacitete - naveo je Jovanović.

Kaže da će voćari iz merošinskog kraja moći da povećaju proizvodnju i povrate stari sajaj oblačinskoj višnji.

- Reč je o izuzetno dobrostojećoj grčkoj firmi, koja je prošlu godinu završila sa 40 mil EUR u plusu - naveo je predsednik opštine Merošina.

Dodao je da će Opština videti sa novim vlasnicima Voćara šta može da učini za to preduzeće.

Imovinu Voćara čine hladnjača, zgrade, magacini, porodična stambena zgrada i zemljište.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.