NavMenu

Prodaja Nordeusa zamajac za čitavu industriju - Ima li domaće tržište video-igara kandidate za nove velike akvizicije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.06.2021. 11:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Free-Photos from Pixabay)Ilustracija
Kao što je to slučaj i sa dosadašnjim velikim akvizicijama gejming kompanija u Srbiji, a u proteklih par godina ih je bilo tri, i prodaja Nordeusa velika je stvar za sve učesnike ekosistema. Kako za eKapiju kaže Kristina Janković, menadžerka u Srpskoj gejming asocijaciji (SGA), ne samo da se podiže vidljivost domaće gejming industrije globalno, već se odaje veliko priznanje onome što su naši talenti do sada postigli.

- Kada svetski lideri u bilo kojoj industriji, pa naravno i u gejmingu, pokažu interesovanje za neki ekosistem, to je već pokazatelj jednog ozbiljnog sazrevanja. Ovo ima dvosmeran uticaj, pa tako naši talenti imaju pristup novim resursima spolja, ozbiljnu podršku u širenju na velika strana tržišta, a ne može da se porekne ni inspiracija koju mali timovi u povoju mogu da imaju kada vide šta sve može da se postigne, i to odavde iz Srbije - navodi naša sagovornica.

Veliki pregovori se, kako navodi, uvek dešavaju iza zatvorenih vrata, pa se o tome najčešće ništa ne zna do poslednjeg trenutka. Ipak, stiče se utisak na domaćem gejming tržištu postoje timovi koji bi mogli da krenu stopama Nordeusa.

- Među našim članovima već postoji nekoliko jakih startapa koji su u protekle dve godine doživeli ekspanziju - proširili su timove, objavili nove igre… Ostaje da vidimo. Činjenica je da su proteklih 18 meseci globalni gejming giganti ušli u zaista rekordan broj akvizicija - ističe Janković.

Prema istraživanju SGA industrija video-igara Srbije prihodovala je prošle godine 120 mil EUR. Rast je bio stabilan u protekle tri godine, te se očekuje i tokom 2021.

Posebno, prema rečima naše sagovornice, treba uzeti u obzir da je pandemija umnogome uticala na povećanje broja aktivnih igrača, preuzimanja besplatnih i kupovine premijum igara.

Ilustracija (Foto: VanDulti from Pixabay)Ilustracija

Kvalitetni kadrovi i finansiranje najveći izazovi

Za većinu kompanija na domaćem gejming tržištu najveći je izazov pronalazak kvalitetnih kadrova. Prema godišnjem istraživanju SGA ove godine trebalo bi da u ovom sektoru bude zaposleno još 350 ljudi.

- Veliki je izazov popuniti seniorske pozicije - navodi Janković.

Drugi izazov sa kojim se kompanije suočavaju je finansiranje. Srbija i dalje nema fondove koji su posvećeni isključivo razvoju gejming projekata.

- Primera radi, Nemačka je oformila ovakav fond u vrednosti od 50 mil EUR, Italija 4 mil EUR i statistike koje beleže broj novih objavljenih igara jasno pokazuju da je to bila ispravna odluka u slučaju obe zemlje - ističe.

Iako konačno imamo podršku za Google Play i App Store, naši developeri i dalje ne mogu da razvijaju igre za konzole.

- Veliki izazov je i dvostruko oporezivanje sa, na primer, Amerikom kao i nemogućnost da se brojni servisi koriste iz Srbije (Kickstarter, Fortumo...). Sve su ovo sistemske stvari koje koče i nezavisne timove i kompanije - kaže.


Kako podržati rast domaće industrije

U čitavom svetu, pa tako i u Srbiji raste broj studija, broj objavljenih igara, ukupne zarade i broj igrača. Prema rečima naše sagovornice, potrebno je da ubrzamo taj zamajac i dobro osmišljenim inicijativama i programima podržimo taj rast.

- Imamo odličnu osnovu i sve uslove da uradimo ono to su recimo uradili nama slični ekosistemi po veličini, na primer Finska. Za razliku od ostatka IT industrije, naše gejming kompanije rade na razvoju originalnih proizvoda, tek mali broj naših studija pruža outsourcing usluge. Ne smemo zanemariti ovako zdrave temelje - zaključuje Janković.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.