NavMenu

Mađarska želi strateško partnerstvo sa Srbijom

Izvor: eKapija Petak, 04.06.2021. 11:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Adam Radosavljevic)Ilustracija
Postoji veliko interesovanje mađarskih investitora za ulaganja u Srbiju, kao i Vlade da kroz ovakve projekte gradi strateško partnerstvo sa Srbijom, izjavio je ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Petero Sijarto, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je, kada je reč o Vojvodini, preneo je da će Mađarska nastaviti sa Projektom ekonomskog razvoja, koji podrazumeva podršku za mala i srednja preduzeća.

Na sastnaku na kojem je razgovarano o mogućnostima novih zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekta i investicija, kao i o potpisivanju Ugovora o prijateljskim odnosima i saradnji u oblasti strateškog partnerstva, Brnabić je istakla da je modernizacija pruge između Subotice i Segedina, čiji se završetak očekuje naredne godine, proglašen za projekat od posebnog značaja za Srbiju i ključni projekat dveju država.

Ona je navela da je od velike važnosti i podrška mađarske vlade domaćim kompanijama koje žele da ulažu na srpskom tržištu.

Sijarto je ocenio je kao dobru brzu reakciju obe zemlje i dogovor o uzajamnom priznavanju sertifikata o imunizaciji građana, pohvalivši Srbiju zbog efikasne imunizacije građana i skorog početka domaće proizvodnje vakcina, preneo je sajt Vlade Srbije.


Potpisana dva memoranduma

Srbija i Mađarska potpisale su danas Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske radi produbljivanja saradnje dve zemlje o uspostavljanju Programa za izgradnju kapaciteta Zapadnog Balkana.

Memorandum su potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, nakon jedanaestog zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske koju je organizovalo ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Sednici su predsedavali ministarka privrede Anđelka Atanasković i mađarski ministar Peter Sijarto.

Posle sednice potpisan je i Memorandum o razumevanju između Elektroprivrede Srbije i mađarske elektro-energetske kompanije MVM Energetika Zartkurun Mukudo Rezvenitarsasag.

Događaju su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Budimpešti Ivan Todorov i ambasador Mađarske u Beogradu Atila Pinter, preneop je Tanjug.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.