NavMenu

Unikatna odeća za žene koje se razlikuju - Spoj tradicionalnog i savremenog iz umetničke radionice "Marija Handmade"

Izvor: eKapija Utorak, 13.07.2010. 14:57
Komentari
Podeli

Model sa 16. "Fashion Selection"Model sa 16. "Fashion Selection"
(Marija Ivanković-Jurišić)

Oni koji žele da izgledaju originalno, moderno ili da samo imaju neki komad odeće napravljen specijalno za njih, u umetničkoj radionici "Marija Handmade" u Šapcu, mogu pronaći različite odevne predmete i modne detalje tradicionalne izrade, modernog dizajna, atraktivnih krojeva i boja. Specifičnost ove odeće je izrada različitim tehnikama ručnog rada kao što su tkanje, heklanje, štrikanje, vez…

Vlasnica ove jedinstvene radnje u Srbiji, umetnica Marija Ivanković-Jurišić, je zbog ljubavi prema modnom dizajnu i tkanju, i u želji da ženama preporuči unikatni odevni predmet, počela sa proizvodnjom na jesen 2007. godine kada je u rodnom gradu u Gospodar Jevremovoj ulici broj 7 otvorila umetničku radionicu i tkački atelje.

- Posle diplomiranja u Beogradu, odlučila sam da se vratim u Šabac, jer mi je za ideju koju sam imala bio potreban veliki prostor za razboj, zalihe materijala, a kod kuće sam to već imala. Pri tom, relacija Beograd-Šabac nije velika i tih sat vremena puta se vrlo lako pređe - kaže u razgovoru za "eKapiju" Marija Ivanković-Jurišić.

Model sa 16. "Fashion Selection"Model sa 16. "Fashion Selection"

Osim u centru Šapca, modeli ove dizajnerke se mogu naći u Novom Sadu, Valjevu i Loznici odnosno, kako naša sagovornica kaže, "u nekonvencionalnim prodavnicama, gde se prodaju selekcionisani artikli koji slede ideju - ponuditi kupcima nešto drugačije od svega ostalog na tržištu".

- Za sad ne planiram otvaranje svoje prodavnice u Beogradu, ali sam u potrazi za adekvatnim saradnicima-vlasnicima prodavnica u kojima bi moji modeli mogli da se prodaju, jer imam puno klijentkinja iz Beograda koje dolaze u Šabac po moje modele ili mi direktno naručuju, a ja im isporučujem.

U svojoj radionici Marija proizvodi različite odevne predmete - haljine, suknje, bluze, muške i ženske košulje, pončo ogrtače, pelerine, kapute ali i modne detalje kao što su kape, rukavice, šalovi, torbe… U "Marija Handmade" se mogu naći i haljine za venčanje, svadbeni peškiri, a u letnjem periodu i papuče i sandale.

Originalnost pre svega

Marija ističe da originalno ne mora da znači i skuplje i napominje da se vrlo često jedinstvena i originalna stvar može kupiti po ceni neke serijski proizvedene i da je stvar samo u informisanosti i odluci određene osobe.

Model sa 16. "Fashion Selection"Model sa 16. "Fashion Selection"

Ova dizajnerka se još na studijama na odseku za dizajn kože i krzna odlučila da će se baviti samo proizvodnjom unikatnih predmeta, a usavršila je i tehniku tkanja.

- Najviše volim da radim po porudžbini, za poznatog kupca "po zelji i meri". Kada upoznam osobu, vidim kako izgleda, saznam šta inače voli da nosi, kakvim životom živi, velike su šanse da ćemo u mojoj radionici izraditi model koji potpuno odgovara toj osobi koji ona posle dugo nosi i koji joj je kao "druga koža" - kako moje mušterije vole da kažu.

U "Marija Handmade" dolaze uglavnom žene različitog godišta, ali i muškarci koji pronađu nešto za sebe ili žele da kupe interesantan komad odeće dragoj ženskoj osobi.

Na pitanje koliko su žene kod nas zainteresovane za originalnu garderobu kada se u poslednje vreme pojavljuje sve više svetskih robnih marki, Marija kaže:

- Kod nas ima žena koje uživaju u tome da nose nešto što imaju samo one, nešto što je baš za njih rađeno, u čemu su jedinstvene, posebna i sebi svojstvene. Usled duge izolovanosti postoji ogromna "glad" za svim što nam dolazi spolja, sa zapada, i da se konstantno borimo i utrkujemo da budemo isti. To smatram prolaznom fazom i verujem da ćemo se sve više vraćati svojoj tradiciji i sebi.

Model sa 16. "Fashion Selection"Model sa 16. "Fashion Selection"

Marija Ivanković-Jurišić smatra da je najveći problem tekstilnih proizvođača u Srbiji pozicija na tržištu. Prema njenim rečima, država bi trebalo da zakonodavnim merama zaštiti domaće male i velike proizvođače i zabrani uvoz nerealno jeftine i nekvalitetne tekstilne robe.

Žena zmaj

Naša sagovornica je dobitnica nagrade "Cvet uspeha za ženu zmaja" u potkategoriji samozapošljavanje - za najuspešniji i najkretivniji koncept samozapošljavanja, koji je ostvaren uz pomoć podsticajnih sredstava države za nezaposlena lica.

Osim nje, šabačka radionica ima 2 stalno zaposlena, a Marija Ivanković-Jurišić planira da zaposli još jednu radnicu. Za potrebe izrade delova kolekcije raznim tehnikama ručnog rada ova umetnica angažuje nekoliko honorarnih saradnica.

Marija Ivanković-Jurišič učestvuje u humnanitarnim akcijama koje, kako kaže, za nju predstavljaju zadovoljstvo.

- Od početka rada učestvujem u humanitarnim aktivnostima. Radila sam sa grupama ljudi sa specijalnim potrebama. Prethodni mesec je zaista bio sa dosta ovakvih aktivnosti - besplatna haljina za maturantkinju, donatorska modna revija i humnitarna prodaja mojih modela za bolesnu devojcicu. To su akcije u kojima ću uvek učestvovati, jer jedino osećaj davanja može da se meri sa osećajem da ste uradili neku pravu stvar, a bez tih osećaja je ne mogu da funkcionišem.

Model sa 16. "Fashion Selection"Model sa 16. "Fashion Selection"

Marija Ivanković-Jurišič redovno prikazuje svoje kolekcije na "Fashion Selection-u" i učestvovala je u mnogim grupnim, i samostalnim predstavljanima i modnim revijama.

Dizajnerka kaže da planira izradu kolekcije za jesen-zimu 2010-2011. godine za koju kaže da mora da bude "najbolja do sada – vrhunski urađena od najboljih materijala", a najverovatnije će je prikazati na jesenjem "Fashion Selection" u Beogradu a potom u Bernu u Švajcarskoj.

- Sada sam u procesu pripreme jedne mini kolekcije koja mi je naručena iz Nemačke. Stranci sa kojima dolazim u kontakt na raznoraznim sajmovima i festivalima veoma dobro reaguju na moje modele i rado ih kupuju.

Za ovu jesen Marija preporučuje prirodne materijale kašmir, moher, u kombinaciji sa lanom, svilom, pamukom.

- Preporučujem svakoj dami da kupi po jedan dobar gornji odevni predmet-kaput ili pelerinu, koji će moći da nosi tokom čitave jeseni i zime.

Inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu, putovanjima, vremenskim prilikama, lepim, novim materijalima, raznim ljudima, ženskom telu...

- Slobodnog vremena imam malo, uvek su mi posao i slobodno vreme toliko isprepletani da ne znam kada se jedno završava a drugo počinje. To uopšte nije problem kada radite posao koji volite, koji vas potpuno inspiriše i ispunjava.

S.O.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.