NavMenu

Boringrad kao Andrićgrad - U Gornjem Vranju jedinstven urbani prostor čuvaće uspomenu na dela velikog pisca

Izvor: eKapija Sreda, 02.06.2021. 15:51
Komentari
Podeli
Muzej Vranja (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Muzej Vranja
Deo gornjeg dela Vranja, u naselju Tulbe, trebalo bi da bude povezan u jednu ambijentalnu celinu koja će nositi ime velikog Bore Stankovića.

Kako prenose lokalni mediji, uveliko se radi na planu da se deo gornjeg dela Vranja sa kulturno-istorijskim i verskim objektima, poveže u kulturni, istorijski i turistički kompleks pod nazivom Boringrad.

Prema rečima gradske većnice za turizam Izabele Savić, ideju je inicirao gradonačelnik Slobodan Milenković i sada se radi na njenoj razradi.

- Slično kao Andrićgrad u Višegradu, koji čuva uspomenu na nobelovca Ivu Andrića i njegovo delo, Boringrad bi bilo mesto koje čuva sećanje na junake Stankovićevih drama i pripovedaka, na prohujalu epohu i Vranje koje sve više nestaje pod naletog savremenog života, ali i da dodatnim sadržajima gradu podari novu turističku perspektivu.

- Ideja je da Boringrad obuhvati deo naselja Tulbe, zajedno sa simbolima starog Vranja, Belim mostom, crkvom Svete Petke, manastirom Svetog Nikole, česmom "Đerenkom" i bazenom "Delfin" - rekla je Milenković za vranjski Ok radio.
Svi oni bi trebalo da budu povezani u jedinstve ambijent koji će očuvati i novim generacijama prenositi autentični duh starog Vranja – kaže za OK Radio Izabela Savić.

Boringrad bi bio idelno mesto za održavanje kulturnih i drugih manifestacija, za očuvanje i promociju Borinog dela i vranjske gradske pesme.

Komercijalni sadržaji se podrazumevaju, ali bi morali da se uklope u zadatu istorijsku ambijentalnu celinu, dodaje većnica.

Ona pojašnjava da se trenutno radi na definisanju projektnog zadatka za čiju realizaciju će trebati mnogo vremena i sredstava.

Potom sledi rešavanje imovinsko-pravnih pitanja, izrada projektno-tehničke dokumentacije, kao i obezbeđivanje sredstava za investiciju.

- Od ideje do realzacije put je dug, projekat će se raditi po fazama i u realizaciji očekujemo pomoć Republike.
Boringrad je zamišljen da bude večni spomenik velikom Bori Stankoviću, kakav on i zaslužuje, ali i velika razvojna šansa za Vranje – zaključuje ona.

Pre dve godine, Grad je pokrenuo postupak za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja etno kompleksa na ovom prostoru Vranja. Tada, nijedno od prispelih radova nije prihvaćeno u potpunosti, ali Grad ipak zadržava pravo da koristi neki od tih elemenata u daljoj izgradnji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.