NavMenu

Claas otvorio "fabriku budućnosti" - Najbolji traktor na svetu za 24 sata

Izvor: Agroklub Sreda, 02.06.2021. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Claas, evropski lider na tržištu kombajna i globalni lider u prodaji samohodnih silokombajna, napravio je značajni iskorak i u unapređenju proizvodnje traktora.

U onlajn prenosu uživo, Katrina Klas-Milhojzer, unuka osnivača ovog renomiranog nemačkog brenda, simbolično je prerezala vrpcu njihove "fabrike budućnosti" u Le Manu (Francuska).

Ovim virtuelnim otvaranjem vrata službeno je završen trogodišnji projekat pod kodnim nazivom "Claas Forth". Reč je o projektu modernizacije fabrike teškom 40 mil EUR, uloženih, kažu, prvenstveno u obnovu montažne opreme i digitalnu transformaciju postrojenja.

Zbog ove je "inteligencije" Axion 960 Cemos, čija je Terra Trac verzija ujedno i ukras scenografije ovog otvaranja, proglašen Traktorom godine 2021. u kategoriji "Sustainable TotY" od strane međunarodnog novinarskog žirija poljoprivrednih medija.

- Možemo napraviti najbolji traktor na svetu za 24 sata - simpatično je zaključio dr Martin fon Hojningen-Hojne, koordinator traktorske jedinice CLAAS i član izvršnog odbora grupe, referirajući se na TotY titulu ali i poznatu trku Formule 1 "24 sata Le Mana" koja je proslavila ovaj francuski grad.


Povećali kapacitet na 13.000 traktora godišnje

Korišćenje vrhunskih tehnologija virtuelne stvarnosti, 3D animacija i VR naočara, omogućilo je digitalnu simulaciju svih procesa, od pogonskog sklopa do gotovog i testiranog traktora, čak i za modele traktora koji još nisu ušli u proizvodnju, još u vreme faze planiranja modernizacije postrojenja kada su se mogle identifikovati i sve potrebne strukturne promene.

Zahvaljujući uvođenju 40 automatizovanih nosača (AGV) koji mogu da prenose i do 20 tona svaki, automatizovanom skladištu, novoj test-stanici kočnica, novim procesima punjenja tečnosti i završnog bojenja i drugim unapređenjima, oko 700 radnika će na 1,2 km proizvodne linije sa 100 montažnih postrojenja proizvesti Claas traktor za 15 sati. Govore o 75 traktora na dnevnoj bazi, što je praktično povećanje proizvodnog kapaciteta za 3.000 traktora godišnje u odnosu na dosadašnjih 10.000.

Trenutno se u Le Manu sklapa pet serija traktora od 75 do 460 konjskih snaga, a 80 odsto proizvodnje iz ove fabrike ide u izvoz, na čak 80 tržišta.


Digitalno i ergonomski

Ali, najviše će od modernizacije pogona profitirati zaposleni. Nova logistička infrastruktura znači i znatno više prostora na ergonomski dizajniranim radnim mestima, sa 40 Wi-Fi hotspotova, slušalicama za lakšu komunikaciju, svetlim bojama ambijenta i LED tehnologijom osvetljenja kao i drugim poboljšanjima koja čine prijatnu radnu sredinu.

- Osim efikasnosti, radni uslovi bili su nam glavni prioritet u dizajniranju novog proizvodnog pogon - objašnjava Hojningen-Hojne ističući da će značajno poboljšanje u protočnosti rada i ergonomiji pomoći u povećanju koncentracije i motivacije osoblja.

- Kao i nova logistika, ovo je temeljni sastojak za proizvodnju traktora prema najrigoroznijim standardima kvaliteta - uveren je.

Svoje prisustvo u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom tržištu Evropske unije, Claas nastavlja da jača zaokruživši tako ovu investiciju u Le Manu, zajedno sa onima u razvojnom centru u Veliziju i centar za ispitivanje i validaciju u Trangeu, na oko 80 mil EUR ukupnih ulaganja od 2003. godine, odnosno akvizicije Renault Agriculture.

- Ovim je otvoreno novo poglavlje u kontinuiranom rastu globalnog poslovanja. Imamo velike ambicije za Claas traktore i planove za ovaj poslovni segment - istakao je Thomas Buk, predsednik Izvršnog odbora CLAAS grupe, ističući da iza svega stoji inovativan pragmatičan tim ljudi koji je implementirao nove resurse i nove proizvodne metode ciljano odabrane za povećanje kvaliteta proizvoda i zadovoljstva njihovih kupaca.

Na kraju, najavljuju i završetak još jedne investicije. Za sledeću godinu je u istom gradu planirano otvaranje Claas akademije zamišljene kao svojevrsni trening centar za distributere, ali i test-centar za kupce.

- Svi zainteresovani poljoprivrednici moći će da dožive iskustvo Claas traktora testiranjem ovih proizvoda i na taj način da prate tehničku evoluciju opreme - najavio je Buk.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

U planu izgradnja postrojenja za preradu naftne i naftnih derivata u Smederevu i fabrike solarnih panela u Paraćinu

U okviru posete kineskog predsednika Si Đinpinga potpisani su sporazumi kojim će biti unapređena saradnja Srbije i Kine u oblasti energetike, navela je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakavši da okvirni sporazum podrazumeva izgradnju postrojenja za predadu nafte i inaftnih derivata, a da potpisani memorandum predviđa podršku investiciji u fabriku solarnih panela. - Predviđena je izgradnja postrojenja za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.