NavMenu

Užičke garnišne za Evropu - Kompanija "Mega" planira povećanje prihoda od 30 posto

Izvor: eKapija Utorak, 13.07.2010. 09:27
Komentari
Podeli

Nikola LojanicaNikola Lojanica

Kompanija "Mega", koja je pre skoro dve decenije u Užicu pokrenula izradu garnišni i dekorativnih predmeta od metala, danas je vodeći domaći proizvođač i distributer proizvoda za opremanje enterijera. Asortiman kompanije je tokom godina poslovanja upotpunjen programom zavesa, draperija, mebl štofova, tapeta i samolepljivih folija, koje su kupcima dostupne u 20 gradova u Srbiji, kao i na tržištima regiona. Cilj kompanije "Mega", koja je jedna od prvih srpskih firmi sa preciznim franšiznim konceptom, je da po tom sistemu u našoj zemlji otvori još desetak prodajnih objekata i postane lider na tržištima u okruženju. Prihodi kompanije u 2009. godini su za 30% porasli u odnosu na 2008, a isti poslovni rezultat očekuje se i u 2010. Program užičkog proizvođača za sada je preko mreže distributera dostupan u Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a cilj je osvajanje tržišta Slovenije i Hrvatske, kazao je za "eKapiju" Nikola Lojanica, direktor kompanije "Mega".

Franšiza

- Jasan franšizni koncept uspostavljen je ove godine, a do sada smo na inostranim tržištima bili prisutni putem jednog ili više distributera. Franšizni sistem smo najpre počeli da razvijamo u Srbiji i uskoro će po tom modelu biti otvorene prodavnice u Prištini i u Kikindi. Sistem franšizinga je ovde išao malo drugačijim putem, takoreći spontano jer su se naši kupci vremenom opredelili da im mi postanemo glavni dobavljač. Našim potencijalnim partnerima ne nudimo samo proizvod već kompletan "know how", drugačiji koncept poslovanja i višegodišnje iskustvo - objašnjava Lojanica, dodajući da kompanija koja želi franšizu mora da bude spremna da prihvati nov koncept poslovanja, prođe obuke, investira u svoj prodajni prostor i moderna dizajnerska rešenja.

Nikola LojanicaNikola Lojanica

"Mega" na stranim tržištima uglavnom nastupa sa svojim proizvodom garnišni koje izlaze iz fabrike u Užicu, dok se finalizacija zavesa, mebl štofova i draperija radi u Beogradu. Za proizvodni program garnišni i prateće opreme, kako naglašava Lojanica, koriste se visokokvalitetni materijali poput mesinga, inoksa, aluminijuma i kovanog gvožđa, a sirovine nabavljaju iz Sevojna. Kapacitet fabrike "Mege" u Užicu dovoljan je da garnišnama i pratećim elementima podmiri tržište Jugoistočne Evrope .

- Trenutni kapaciteti podmiruju zahteve postojećih "Meginih" kupaca, ali organizacija proizvodnje i mašinski kapaciteti omogućavaju i znatno veće serije. Trenutno se radi samo u jednoj smeni, a nova izvozna tržišta, širenje tržišnog učešća na postojećim tržištima i rast broja kupaca mogu usloviti upošljavanje novih radnika i rad u dve, ili čak u sve tri smene - objašnjava Lojanica.

- Zaključili smo da smo sa programom garnišni najkonkurentniji na tržištu Jugoistočne Evrope, jer nudimo pravi odnos kvaliteta, dizajna i cene. Što se tiče ostalih artikala iz naše ponude, radimo uglavnom finalizaciju što čini oko 60% gotovog proizvoda. Razvili smo sopstveni brend za mebl štofove (robna marka "Mable Rabble") i luksuzni brend za zavese i draperije "Fillenc", a sirovine uglavnom uvozimo iz Belgije i Španije. Zavese nabavljamo iz Evropske unije i Turske, dok tapete stižu iz Nemačke i Italije. Takođe, ekskluzivni smo zastupnici najvećih evropskih distributera zavesa kao što su "Sati", "Aznar", "BRU Textiles", "Prestigious textiles"...

Nikola LojanicaNikola Lojanica

Garnišne i prateća oprema pod brendom "Mega" mogu se pronaći u širokoj distributivnoj mreži u Srbiji, a kompanija osim svojih franšiznih prodavnica, snabdeva i proizvođače nameštaja, hipermarkete ("Home centar", "Tempo", "Mercator"...), gvožđare, knjižare, itd. Osim proizvodnje, uvoza i distribucije proizvoda za opremanje enterijera kompanija pruža usluge opremanja hotela, poslovnih prostora, javnih objekata, kuća i stanova, po sistemu "ključ u ruke", što je jedan od prioriteta za dalji razvoj i rast.

- Iz godine u godinu "Mega" beleži izuzetan rast, 2009. godinu završili smo sa prometom od 276 miliona dinara, uz dobit od blizu 12 miliona i rast od 30% u odnosu na 2008. godinu. Ambicije za značajan rast postoje i za 2010. godinu, ali imamo u vidu tešku opštu ekonomsku situaciju. Planiran je rast od 30% i smatramo ga realnim i dostižnim - kaže Lojanica.

Mega funkcioniše na dve lokacije: proizvodnja garnišni locirana je u Užicu gde je zaposleno 10 radnika. U Beogradu se nalaze magacini i uprava sa komercijalom, marketingom i drugim pratećim službama. "Mega" ukupno zapošljava 64 ljudi, od čega u proizvodnji radi 32, a treba naglasiti da važan deo firme čine i dizajneri, kojih ima 5.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.