NavMenu

Vesić: Gradnja metroa počinje u novembru, ubrzano se radi eksproprijacija na Makiškom polju

Izvor: eKapija Nedelja, 30.05.2021. 13:50
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo finansija)
Na trasi prve linije budućeg metroa završeno oko 90% geoloških istražnih bušotina od 123 planiranih, a laboratorijski je ispitano oko pedeset odsto, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. U zavisnosti od potreba buši se na različitim dubinama, tako da se na Banovom brdu išlo do 45 metara, koliko će i inače biti prosečna dubina budućeg metroa, dok su se na Dorćolu analize obavljale na oko 19 metara jer je tu planirana tolika dubina, prenosi Beoinfo.

- Geološka istraživanja se rade da bi na osnovu toga naš partner POWERCHINA mogao da projektuje mašinu "krticu", koja će kopati tunel prečnika deset metara. Tokom juna raspisujemo konkurs za prvih devetnaest metro stanica. Inače, prva linija metroa imaće 21 stanicu, na ukupnoj dužini od 21,1 kilometar, a u projektovanje biće uključene naše mlade arhitekte. Takođe, trenutno se radi i katastar rizika, što znači da se na čitavoj trasi snima svaka zgrada kako bismo znali kakvi su im temelji i u kakvom su stanju. Sa kompanijom Egis vrlo brzo treba da potpišemo ugovor za projektovanje druge linije i za idejno rešenje treće linije - naveo je Vesić za TV Pink.

On je dodao i da će druga linija metroa imati 21 stanicu na ukupnoj dužini od 19,2 kilometra. Počinjaće u Železničkoj stanici Zemun, a završavaće se u Mirijevu, dok će treća linija imati ukupno 20,8 kilometara i takođe 21 stanicu. Plan je da treća linija ide od Bloka 72 do Banjice 2, kazao je Vesić.

Ubrzano se radi eksproprijacija na Makiškom polju, dodao je Vesić, podsećajući i da je usvojen zakon o metrou, te da se sada usvajaju podzakonski akti. U oktobru bi trebalo da bude usvojen Plan generalne regulacije šinskih sistema.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.