NavMenu

Vladimir Dragović, vlasnik "DRA Group" Subotica - Gde završava naš opasni otpad?

Izvor: EKOlist Ponedeljak, 12.07.2010. 13:03
Komentari
Podeli

Vladimir DragovićVladimir Dragović

Preduzeće "DRA Group" iz Subotice uhvatilo se u koštac sa jednim od gorućih problema današnjice – opasnim otpadom. Međutim, osim trajnog zbrinjavanja opasnog otpada, kao i njegovog pravilnog pakovanja, sortiranja i obeležavanja, misija ovog preduzeća je i da ukaže na probleme zagađenja i načine da se ono spreči, te umanje njegovi štetni efekti. Po rečima Vladimira Dragovića, vlasnika "DRA Group" iako preduzeće postoji tek tri godine, rad počinje da daje rezultate.

Šta je to opasan otpad?

- Opasan otpad je svaki otpad koji ima bar jednu od opasnih karakteristika, a konačan i čvrst dokaz daje akreditovana laboratorija sa svojim izveštajima i uverenjima o ispitivanju otpada. Otpad koja nastaje prilikom stvaranja određenog proizvoda mora da prođe fazu ispitivanja, kako bi se dobili rezultati koji pronađu "ime i prezime" određenoj vrsti otpada. Nažalost, mnoge materije na koje smo nailazili u dosadašnjem radu nisu prošle fazu ispitivanja. Takve neistražene i neispitivane materije stavljaju se u red opasnih, i možda su uzrok mnogih bolesti sa kojim se populacija u Republici Srbiji bori, nažalost, bezuspešno.

Kakva je situacija kod nas i kako se ponašaju "proizvođači" opasnog otpada?

- Situacija u Republici Srbiji po pitanju opasnih otpada je dramatična, što posebno primećujemo mi koji se bavimo tim poslom. Razlog tome je što sve to vidimo iz blizine i upoznati smo sa posledicama koje nastaju nesavesnim postupanjem sa opasnim otpadom. Naš apel svim generatorima opasnog ili neopasnog otpada jesete da ga ne bacaju na mesta koja nisu namenjena za odlaganje, da poštuju bar minimum upravljanja otpadom i da misle na sve buduće generacije kojima ostavljaju zagađenu životnu sredinu. Na kraju, svi onim moraju da obrate pažnju na zdravstveno stanje nacije, jer je procenat malignih bolesti svake godine u porastu, sigurno delom i zbog nesavesnog upravljanja opasnim otpadima.

Naravno, ima i izuzetaka poput firme "Ball packaging Europe Belgrade", sa kojom imamo izuzetnu saradnju u upravljanju otpadom. Moja preporuka generatorima opasnog otpada je da od ove kompanije mogu da nauče kako se na zakonit i bezbedan način upravlja opasnim otpadom.

Vladimir DragovićVladimir Dragović

Koliko zapravo ima opasnog otpada i ko ga proizvodi?

- U Republici Srbiji se, prema informacijama koje su meni dostupne, godišnje nakupi više desetina miliona tona raznog otpada, od čega procentualno na opasan otpad ide do 15%. Proizvođači opasnog otpada su svi građani naše zemlje i, naravno, industrija. Možda nije očigledno, ali opasan otpad proizvode industrijska postrojenja kako ona koja rade, tako i ona zatvorena. Naime, gašenjem preduzeća u napuštenim halama ostala je velika količina raznog otpada koji je na prvi pogled nije ničije vlasništvo. Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o upravljanju otpadom su precizno definisali odgovornosti i obaveze generatora otpada koje nažalost malo njih poštuje. Opasni otpad koji stvaramo mi sami mora isto tako biti prioritet, kao i onaj koji stvori neko industrijsko postrojenje, znači sa njim se mora upravljati savesno i odgovorno.

Gde vaša firma izvozi opasan otpad?

- Moje preduzeće izvozi opasan otpad u spalionice koje se nalaze u zemljama Evropske unije. Konkretno, imam dobru saradnju sa "Veolia" grupom koja je i najveća svetska firma za upravljanje otpadom, ali rade i druge stvari značajne za životnu sredinu.

Kakva je situacija u okruženju, a kakva su iskustva i ponašanja po ovom pitanju u zemljama EU?

- Zemlje u okruženju takođe imaju problem zaostalog opasnog otpada, koji rešavaju izvozom u spalionice opasnog otpada koje se nalaze na teritoriji Evropske. Upravljanje opasnim otpadom znači poštovanje svih elemenata pre i posle trajnog zbrinjavanja predmetnog otpada. Najznačajniji elementi jesu pravilno pakovanje, uzorkovanje i izrada potrebnih analiza, te obeležavanje, kako bi znali šta tačno imamo i kako da sa tim otpadom postupimo u slučaju akcidenta. Iskustva u trajnom zbrinjavanju su velika, jer mnoge zemlje imaju uređenu celokupnu i jasnu zakonsku proceduru, ali ono što je najvažnije imaju i daleko veću svest u ekološkom smislu.

Šta biste poručili čitaocima magazina "Ekolist"?

- Čitaocima "Ekolista" bih poručio da je sreća u pronalasku točka bila nemerljiva za nekog našeg pretka, a da će naša nemerljiva sreća biti, ako uspemo da pronađemo put do čiste i nezagađene životne sredine.

INFO Šta mi radimo?

Preduzeće "DRA Group" osnovano je 2007. godine sa ciljem da unapredi zaštitu životne sredine i upravljanje opasnim otpadom u Srbiji. Ono ostvaruje saradnju sa mnogim domaćim i inostranim partnerima radi trajnog zbrinjavanja opasnog otpada, kao i njegovog pravilnog pakovanja, sortiranja i obeležavanja.

- Podrška kampanji "Očistimo Srbiju", koju je pokrenulo Ministarstvo životne sredine, na čelu sa ministrom dr Oliverom Dulićem nije bila samo deklarativne nego i funkcionalne prirode. Mi smo JKP „Naš dom” iz Apatina donirali Plan upravljanja otpadom, koji je u tom društvenom preduzeću našao i praktičnu primenu. Zahvaljujem se ministru što je imao snage i sposobnosti da pronađe put da ekološki zakoni budu i usvojeni – ističe Vladimir Dragović.

WEB Info

Više informacija o ovoj firmi možete da pronađete na Internet adresi: www.dragroupw.com

(Napomena:tekst je preuzet iz "Ekolista" )

Vladimir DragovićVladimir Dragović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.