NavMenu

Za investicije u Hemijski park Prahovo zainteresovan veliki broj kompanija

Izvor: eKapija Subota, 29.05.2021. 09:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)Ilustracija
Prvi Industrijsko-hemijski park u zemlji, u Prahovu, veliki projekat koji je u fazi plana regulacije i pribavljanja dozvola, već privlači veliku pažnju investitora, posebno kineskih kompanija koje su zainteresovane da budu korak bliže poslovnim partnerima, istakao je Vladimir Todorović, potpredsednik Eliksir grupe, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Todorović, koji je na sednici Odbora Udruženja, za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije, izabran za novog predsednika Odbora Udruženja, istakao je da je Hemijski park Prahovo - kao mesto na kojem će raditi hemijske industrije sa sličnim potrebama za energijom, infrastrukturom, odlaganjem otpada i drugim - velika šansa za budućnost i razvoj istočne Srbije budući da je smešten na tromeđi Bugarske, Rumunije i Srbije, i na raskrsnici evropskih drumskih, rečnih i železničkih koridora.

- Proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, zahvaljujući povećanoj tražnji za dezinfekcionim sredstvima, deterdžentima i alkoholom u 2020. zabeležila je rast od 5,9% u odnosu na 2019. godinu, što je značajno povećanje i s obzirom na rast od 0,4 odsto ukupne industrijske proizvodnje u Srbiji - istakao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala privredne komore Srbije.

On je na sednici Odbora Udruženja u kompaniji Eliksir Prahovo u Prahovu naveo da su značajan rast zabeležili proizvodnja pesticida i hemikalija za poljoprivredu, gde spadaju biocidni proizvodi za dezinfekciju.

Spoljnotrgovinska razmena proizvoda hemijske industrije iznosila je 6,1 mlrd EUR što čini 15,3% ukupne razmene Srbije.

Najviše je izvezeno proizvoda od gume i plastike, i to u vrednosti od 1,5 mlrd EUR, čime je ostvaren suficit od 434 mil EUR u 2020. godini.

Ljuba Stojčić, direktor Eliksir Prahovo, istakao je da je ta kompanija prošle godine proslavila 60 godina rada, a 2012. fabrika fosforne kiseline proizvodila je oko 20.000 tona godišnje 50-procentne fosforne kiseline, dok će posle proširenja proizvodnih kapaciteta koje će biti realizovano u toku naredne godine, godišnja proizvodnja biti oko 400.000 tona fosforne kiseline, koja se uglavnom koristi za proizvodnju đubriva.

Ove godine izgrađena je i nova fabrika NPK đubriva sa kapacitetom proizvodnje od 300.000 tona godišnje.

- Dobre rezultate imala je i fabrika za proizvodnju aluminijum tri-fluorida, aditiva koji se koristi u proizvodnji aluminijuma, a koja je za četiri meseca rada, od decembra 2019. dostigla oko 95% svog projektovanog kapaciteta, pa očekujemo da ćemo za mesec dana dostići proizvodnju od oko 5.000 tona godišnje proizvodnje tog aditiva - naveo je Stojčić.

Prema njegovim rečima, ideja je da se udvostruči kapacitet luke, na 3 miliona tona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.