NavMenu

Skoro 20 miliona dinara za 49 razvojnih projekata visokoobrazovnih ustanova u AP Vojvodini

Izvor: eKapija Petak, 28.05.2021. 11:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Sanu As)Ilustracija
Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević uručio je rešenja predstavnicima visokoobrazovnih ustanova iz AP Vojvodine koje su dobile sredstva u visini od skoro 20 miliona dinara za 49 projekata, na osnovu tri javna konkursa.

Reč je o konkursima za finansiranje naučnoistraživačkih projekata nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u Autonomnoj pokrajini Vojvodini u 2021. godini, projekata koji se bave istraživačko-umetničkim stvaralaštvom u oblasti umetnosti i razvojnoistraživačkih projekata visokih škola strukovnih studija s teritorije AP Vojvodine.

Milošević je naglasio da pomenuti projekti pokazuju koliko je zapravo bogatstvo visokog obrazovanja u AP Vojvodini.

- Bogatstvo se ogleda u strukovnim studijama visokih škola, umetničkom stvaralaštvu i specifičnom izobilju raznolikosti koje je karakteristično za ovaj prostor. Neosporna je činjenica da visoko obrazovanje, pored nacionalne misije, ima i te kako bitnu ulogu u multietničkom prostoru u kome je prvenstveno važno i društveno odgovorno da jedni druge dobro razumemo - kazao je Milošević.

On je istakao da je za razvojnoistraživačke projekte visokih škola strukovnih studija ove godine opredeljeno 7,6 miliona dinara.

- Projektno stvaralaštvo naših kolega iz visokih škola pokazalo se da je, i ovog puta, na visokom nivou. Neki od finansiranih projekata bave se problematikom energetske efikasnosti, zatim holističkim pristupom obrazovanju dece, odnosno sagledavanjem celine u odnosu na posebnost deteta, kao i osobenostima onlajn nastave. Ovo su teme kojima se bave neki od projekata, pokazujući vrednost praktične nastave strukovnih studija, što govori da smo sa pet visokih škola u oblasti vaspitanja, tri tehničke škole i jednom poslovnom školom uspeli da odgovorimo izazovu vremena - rekao je sekretar Milošević.


Kada je reč o naučnoistraživačkim projektima nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, oni su, prema mišljenju Miloševića, i ove godine pokazali svoju opravdanost.

- Za ovu godinu opredeljeno je šest miliona dinara za 17 projekata, od kojih pet pripada mađarskoj nacionalnoj zajednici, tri projekta nemačkoj nacionalnoj manjini, a projekte su ove godine dobili i jevrejska, rusinska, rumunska, bunjevačka, ruska i slovačka nacionalna manjina - zaključio je.

Govoreći o umetničkim projektima, on je istakao da je ove godine zastupljena digitalna umetnost, ali i klasična likovna, dramska i muzička umetnost, preneo je sajt Vlade Vojvodine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.