NavMenu

Toza Marković nastavlja proizvodnju - Srbijagas će odobriti nastavak distribucije gasa

Izvor: Beta Sreda, 26.05.2021. 14:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Paula Fontana/shutterstock.com)Ilustracija
Kompaniji Toza Marković u Kikindi biće odobren nastavak distribucije gasa, a oko 500 zaposlenih ostaće na svojim radnim mestima, dogovorili su se predstavnici Sindikata preduzeća građevinskog materijala i rukovodilaca u JP Srbijagas, većinskog vlasnika kikindske kompanije.

Kako je za Radio-televiziju Vojvodina rekao predsednik Organizacije nezavisnog sindikata Zoran Sredojev, nastavak proizvodnje očekuje se prvih dana u junu, kada bude okonačan remont postrojenja koji je u toku.

- Od većinskog vlasnika, a ujedno i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića dobili smo čvrsta uverenja da je orijentacija Srbijagasa, a samim tim i Vlade Srbije da naša kompanija nastavi da radi. Neće biti bankrota niti problema, tako da smo sada u periodu kada treba da proglasimo novo rukovodstvo koje će nastaviti da upravlja kompanijom i da se bavimo primarnom delatnošću - rekao je Sredojev.

U kompaniji Toza Marković nedavno je obustavljena proizvodnja crepa jer je Srbijagas prekinuo snabdevanje gasom usled duga od 8,5 mil EUR.

Rukovodstvo nekadašnjeg giganta u proizvodnji građevinskog materijala podnelo je ostavku, a oko 500 radnika tražilo je pregovore sa predstavnicima Srbijagasa.

- Od samog početka sastanka sindikalcima je jasno stavljeno do znanja da dug od 8,5 mil EUR nije veliki finansijski problem i da je sve rešivo. Radnici su ponudili i mogućnost odlaska uz otpremnine, ali je stav Srbijagasa da Toza Marković mora da posluje - rekao je Sredojev za RTV.


Predstavnici sindikata u preduzeću trenutno ne dozvoljavaju preuzimanje crepa sve dok se ne postavi novo rukovodstvo, kako bi se sagledala situacija i napravio presek. Oni predlažu da novo rukovodstvo bude sačinjeno od iskusnih nekadašnjih radnika.

- Želim da kažem da plate nisu kasnile, ali su se dosta teško isplaćivale, tako da do kraja ove nedelje završavamo aprilsku platu koja je i redovna u maju, porezi i doprinosi su plaćeni i radnici po tom pitanju nemaju problema. Od sledeće nedelje očekujemo novo rukovodstvo - kazao je Sredojev.

Na lageru u kompaniji je nekoliko miliona komada crepa i grube keramike, kao i nekoliko stotina hiljada kvadratnih metara keramičkih pločica. Ima i sirovine jer glinokopi nisu prestajali da funkcionišu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.