NavMenu

Najavljene investicije u energetiku i rudarstvo od 16 mlrd EUR u narednih 15 godina

Izvor: eKapija Sreda, 26.05.2021. 14:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dominik Vanyi/unsplash)Ilustracija
Vrednost planiranih investicija u oblasti energetike i rudarstva, od kojih bi najveći deo trebalo da se realizuje u narednih 10 do 15 godina, približno iznosi 16 mlrd EUR, najavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je, govoreći na panelu o energetskoj politici u okviru Kopaonik biznis foruma, istakla da Srbiju u procesu energetske tranzicije očekuju velika ulaganja u izgradnju novih kapaciteta i otvaranje radnih mesta, saopšteno je iz resornog ministartsva.

Potpredsednica Vlade je naglasila da su posebno važni novi zakoni o korišćenju obnovljivih izvora energije i o energetskoj efikasnosti, između ostalog, zbog mogućnosti da se iskoristi potencijal solarne energije, jer bi postavljanje solarnih panela na samo 10% površine krovova donelo značajne nove kapacitete.

Ona je ukazala na to da je cilj, takođe, da energetska efikasnost postane nacionalni projekat, jer Srbija danas troši približno 40% više energije nego Evropska unija.

Mihajlović je izrazila uverenje da se u naredne četiri godine može smanjiti potrošnja toplotne i električne energije za dvadesetak procenata, objasnivši da je reč o velikom projektu, koji je tek započeo i biće finansiran ne samo iz budžeta, nego i iz međunarodnih kredita.

Očekujemo da u 2022. godini ulaganje u energetsku efikasnost bude približno 150 mil EUR i da u narednih nekoliko godina završimo veliki deo ovog posla, predočila je potpredsednica Vlade.

Nismo za to da se grade nove termoelektrane, jer mislimo da to nije opravdano, već treba da se okrenemo zdravijim i održivim načinima proizvodnje energije, vodeći računa i o troškovima koje će nositi takse na emisije ugljen-dioksida, rekla je ona.

Prema njenim rečima, novi kapaciteti će obuhvatati, pre svega, srednje i velike hidroelektrane, gasne elektrane, kao i solarne i vetroelektrane.

Verujem da ćemo uspeti da, dok traje ovaj proces i grade se novi kapaciteti, Srbija ne bude zavisna kada je reč o zadovoljenju naših potreba za električnom energijom, zaključila je Mihajlović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.