NavMenu

CBCG usvojila deveti paket mera podrške privredi - Prošireno pravo na korišćenje moratorijuma

Izvor: eKapija Utorak, 25.05.2021. 16:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)Ilustracija
Savjet Centralne banke Crne Gore usvojio je danas deveti paket antikriznih mjera za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti Covid-19 na finansijski sistem.

Kako je saopšteno, izmjenom postojeće odluke u korisnike kredita koji imaju pravo na korišćenje moratorijuma do 31. avgusta 2021. godine, osim ranije utvrđenih kategorija privrednih društava, uključuju se i korisnici kredita čiji su ukupno ostvareni prihodi u 2020. godini najmanje 50% niži u odnosu na 2019.

- Podsjećamo da je i dalje na snazi mjera obaveznog moratorijuma za fizička lica - korisnike kredita kojima je 31. marta 2020. godine ili kasnije prestao radni odnos kao posljedica epidemije koronavirusa - navode iz CBCG.

Na sjednici Savjeta razmatran je i usvojen Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za mart 2021. godine. Konstatovano je da su aktivnosti Centralne banke sprovedene tokom marta ove godine realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada CBCG za 2021. godinu.

Savjet je razmatrao i usvojio i Makroeokonomski izvještaj CBCG za 2020. godinu.

- Razmatrajući pomenuti izvještaj, konstatovano je da su makroekonomska kretanja u Crnoj Gori tokom 2020. godine, kao i u većini zemalja, bila pod izuzetno velikim uticajem pandemije koronavirusa. Prema preliminarnim podacima Monstata, crnogorska ekonomija je tokom 2020. godine zabilježila pad od 15,2%. Najpogođeniji je sektor turizma, gdje je ostvaren pad broja turista za 83,2% i pad ostvarenih noćanja za 82,1% - navodi se u saopštenju.

Negativni trendovi, dodaju, zabilježeni su i na tržištu rada, gdje je ostvaren pad broja zaposlenih u svim sektorima.

- Broj nezaposlenih lica u 2020. godini je za 13,4% porastao u odnosu na 2019. Budžetski deficit na kraju 2020. godine iznosio je 10,1% BDP-a, dok je javni dug, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, dostigao 105,2% BDP-a. Ovi pokazatelji ukazuju na visok rizik, kojim će, u predstojećem periodu, biti veoma izazovno upravljati - navode iz CGCG.

Zaključeno je da se značajniji ekonomski oporavak ne može očekivati bez snažnijeg generisanja potrošnje, posebno investicione.

Savjet je usvojio i izvještaje o poslovanju banaka, mikrofinansijskih institucija i Investiciono-razvojnog fonda za prvi kvartal 2021. godine. Konstatovano je da sve ključne bilansne pozicije bilježe rast od početka godine, te da je očuvana sigurnost i stabilnost bankarskog sistema, iskazana prvenstveno kroz koeficijent solventnosti od 19,3% na kraju prvog kvartala ove godine.

- Ovome su značajno doprinijele ranije definisane mjere CBCG koje su se odnosile na ograničenja prilikom raspodjele ostvarene dobiti, tj. njenog usmjeravanja u jačanje kapitala. Banke su tokom prva četiri mjeseca tekuće godine odobrile 318 mil EUR novih kredita, što je za 32% više u odnosu na uporedni period prošle godine. Dakle, osim moratorijuma, kao mjere privremene obustave plaćanja obaveza, ne manje značajna je podrška likvidnosti koju banke pružaju realnom sektoru kroz odobravanje kredita - stoji u saopštenju.

Dodaju i da je rast depozita nastavljen i u 2021. godini, što je posljedica smanjenja sklonosti ka potrošnji, ali i znak povjerenja u bankarski sistem.

- Uticaj pandemije primjetan je kod nivoa nekvalitetnih kredita koji su na kraju aprila ove godine iznosili 5,52%, u odnosu na 4,7% na kraju 2019, odnosno prije koronakrize - kažu iz Centralne banke.

Razmatrajući izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojnog fonda, konstatovano je da je Fond tokom prva četiri mjeseca ove godine odobrio kredite u ukupnom iznosu od 8 mil EUR za 29 klijenata, dok nekvalitetni krediti bilježe rast u odnosu na uporedni period prethodne godine i trenutno iznose 11,17%.

Savjet je usvojio i Izvještaj o nadgledanju platnih sistema za 2020. godinu, u kojem je konstatovano da je platni sistem CBCG, koga čine RTGS i DNS sistemi, u 2020. godini radio neometano i bez zastoja u radu.

- Izvršeno je ukupno 10,6 miliona plaćanja, vrijednosti 15,1 mlrd EUR, što je 7,7%, odnosno 10,5% manje u odnosu na 2019 - navode.

Savjet je usvojio Odluku o izmjenama Odluke o sadržini Centralnog registra transakcionih računa.

- Izmjenom je omogućeno da se u ovom registru vode i transakcioni računi nerezidenata jer i oni, po Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, mogu biti izvršni dužnici - zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.