NavMenu

Vladimir Živković, Privredni savet Zvornika - Potrebna dodatna izgradnja privredne infrastrukture

Izvor: eKapija Ponedeljak, 24.05.2021. 08:11
Komentari
Podeli
Vladimir Živković (Foto: ZO-ŽI)Vladimir Živković
Privredni savjet Zvornika osnovan je prije tri godine kao savjetodavno tijelo koje će davati mišljenja i preporuke, pokretati inicijative o pitanjima koja se odnose na stanje privrede, društvenih djelatnosti, kao i mjerama za unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja.

- Privredni savjet je osnovan odlukom Skupštine grada 2018. godine. Broji 35 članova, predstavnika privrednog i javnog sektora. Do sada je Savjet predložio 14 inicijativa. Najznačajniji prijedlozi su smanjenje komunalne takse za hotele i motele, a povećanje za kladionice i kazina - rekao je Vladimir Živković, predstavnik Privrednog savjeta Zvornika.

Kako je dodao, formiran je i fond za pokretanje biznisa mladih ljudi, postavljano je više kontejnera u gradu i dodatno su umanjenje rente i naknada za uređenje građevinskog zemljišta za gradnju proizvodnih hala i objekata.

eKapija: Koje su strateške potrebe privrede u Zvorniku?

- Dodatna izgradnja privrene infrastrukture, posebno u postojećoj poslovnoj zoni i izgradnja novih zona u kojima će privrednici imati još više pogodnosti i uslove za razvoj. Putna infrastruktura, naročito kada govorimo o obilaznici oko grada koja će u mnogome olakšati saobraćaj i smanjiti gužve.

eKapija: Kakva je klima u Zvorniku za razvoj preduzetništva?

- Razvoj preduzetništa u Zvorniku je u mnogome olakšan. Procedure za pokretanje biznisa su veoma jednostavne, Gradska uprava je prilično organizovala proces. Blizina granice, raskršće puteva, dobra infrastruktura, sve to ide u prilog razvoju preduzetništva u Zvorniku.

eKapija: Zvornik ima dobar geostrateški položaj, posebno što se tiče blizine granice sa Srbijom. Kako se dodatno može unaprijediti ova pogodnost?

- Zvornik definitivno ima dobar položaj, a blizina granice ponekad olakša poslovanje, ali zna se desiti da baš zbog te blizine granice imate dodatne probleme, zbog gužvi. Očekujemo da će otvaranje mosta kod Bratunca i novih terminala ubrzati prelazak granice, a i najavljeni mini-šengen će biti definitivno pogodnost za sve preduzetnike.
Sjednica Privrednog savjeta (Foto: Grad Zvornik / Slobodanka Savić)Sjednica Privrednog savjeta
eKapija: Kako ocijenjujete saradnju lokalne uprave i privatnog sektora?

- Saradnja je dobra. Tu smo jedni za druge. Otvorena vrata mnogo znače, a način rada Privrednog savjeta nam govori da je ono što tišti privrednike razmatrano u Gradskoj upravi. U situaciji kada se svi borimo sa nedostatkom finansija, jedni drugima izlazimo u susret. Uvijek ima mjesta za poboljšanje i važno je da jedni druge podstičemo da radimo bolje. Grad vrlo često realizuje podsticaje koji se tiču podrške pri zapošljavanju. Nažalost, nema lokalna zajednica dovoljno sredstava da bi podsticala privredni razvoj u mjeri u kolikoj to odgovara nama privrednicima, ali važno je da saradnja postoji i da se uvijek može unaprijediti.

eKapija: Da li Zvornik podstiče javno-privatno partnerstvo i u kojim projektima?

- Od momenta kada je stupio na snagu Zakon o javnom-privatnom partnerstvu nije bilo realizovanih projekata na području grada Zvornika. Svakako da mi kao privrednici vidimo određenu mogućnost za investiranje na tom osnovu. Nedavno je usvojena Strategija integrisanog razvoja grada Zvornika i tu su pobrojane različite projektne ideje u kojima svakako može i treba biti zajedničkog ulaganja i realizacije. Smatram da je Grad spreman da podrži dobre ideje, tako da mislim da će u skorije vrijeme biti i realizacije projekata u ovom obliku.

eKapija: Zvornik je u procesu resertifikacije za BFC SEE, sertifikat koji dobijaju sve jedinice lokalne samouprave u Jugoistočnoj Evropi sa povoljnim poslovnim okruženjem. Šta je potrebno da se uradi kako bi se ono dodatno poboljšalo?

- Cijeneći značaj BFC SEE sertifikacije, Grad Zvornik je pristupio procesu sertifikacije 24. januara 2020. S obzirom na opredjeljenje Grada Zvornika da uspije u kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta, radilo se na unapređenju kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju investitorima, podstičući ekonomsko jačanje i nove investicije, kao i stvaranje novih radnih mjesta. S tim u vezi, tokom procesa sertifikacije, smatramo da je Grad Zvornik ostvario najveći napredak u oblasti strateškog planiranja. Tokom procesa sertifikacije uspostavljena je praksa prikupljanja, redovonog praćenja i objavljivanja podataka o ekonomskim pokazateljima, koji utiču na kreiranje lokalne privredne politike i koriste se u procesu odlučivanja praćenja i mjerenja efekata, kao i za informisanje postojećih privrednika i zainteresovanih investitora. Naime, uspostavljeno je šest baza podataka i zadužen je službenik u Odsjeku za upravljanje razvojem i međunarodnu saradnju da redovno radi na ažuriranju podataka, te su predmetne baze podataka objavljene na veb stranici Grada Zvornik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.