NavMenu

Pola milijarde dinara za energetsku efikasnost u 20 lokalnih samouprava - Uručeni ugovori opštinama

Izvor: eKapija Sreda, 19.05.2021. 14:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: AKIRA_PHOTO/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uručila je danas gradonačelnicima i predsednicima opština 20 lokalnih samouprava ugovore za finansiranje projekata za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.

- Pola milijarde dinara smo obezbedili za ove projekte, koji znače uštedu energije i niže račune. Ali, znače i smanjenje emisije ugljen-dioskida za 3.000 tona, uštedu 6,9 miliona kW, što je poređenja radi energija koju potroši 650 domaćinstava. Više od 4.000 dece imaće kvalitetniji život, zimi im neće biti hladno a leti pretoplo, a računi će biti niži nego danas - rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je dodala da su ove lokalne samouprave bile brze, efikasne i inventivne u pripremi projekata i da predstavljaju primer svima ostalima koji treba da budu aktivniji u ovoj oblasti.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da su gradu Nišu ova sredstva veoma važna i da će dve gradske opštine dobiti priliku da posle više od 30 godina rekonstruišu dve škole koje pohađa 1.500 đaka, a da će grad za energente uštedeti četiri miliona dinara.

Predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović rekao je da Majdanpek planira zamenu kotlova sa uglja na pelet, čime se smanjuje i emisija štetnih gasova. Radi se o nešto više od 12 miliona dinara.


Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han, izjavio je da je ova lokalna samouprava sukcesivno ulagala u zgradu opštinske uprave i da je sada je na red došlo unapređenje energetske efikasnosti i da se sa grejanja na električni pogon pređe na biomasu.

Ugovori za za finansiranje projekata radi unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja uručeni su predstavnicima 20 lokalnih samouprava: Bele Palanke, Vladičinog Hana, Vranja, Kragujevca, Gadžinog Hana, Panteleja (Niš), Svilajnca, Bajine Bašte, Majdanpeka, Palilule (Beograd), Vladimiraca, Crvenog krsta (Niš), Ljubovije, Velike Plane, Bačke Palanke, Ljiga, Šida, Novog Bečeja, Blaca i Krupnja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.