NavMenu

Dan marke obeležava se prigodnim izdanjem - 150 godina od slanja prve srpske razglednice

Izvor: Tanjug Sreda, 19.05.2021. 13:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vladimir Badaev/shutterstock.com)Ilustracija
Pošta Srbije pustiće danas u opticaj prigodno izdanje poštanskih marki kojim će biti obeležen Dan marke.

Motiv ovogodišnjeg izdanja je jubilej prve srpske razglednice koju je na srpskom jeziku iz Beča, 19. maja 1871. godine poslao Jovan Manojlović, iz redakcije satiričnog časopisa "Zmaj", na adresu advokata Dimitrija Manojlovića u Sombor, saopštila je Pošta Srbije.

Razglednica je i naručena od strane časopisa "Zmaj", koji je te 1871. izlazio u Beču, a po njemu je i popularno tako nazvana.

Urađena je tehnikom kolorisanog bakroreza kod bečkog tipografa Rudolfa Širera fon Vajdhajma, dok je likovno rešenje - crtež mitskog bića zmaja sa raširenim krilima i prikazima Carigrada i Moskve između kojih parobrod plovi pod srpskom zastavom, uradio geodetski oficir Petar Manojlović.

Razglednica "Zmaj" jedna je od prvih u svetu, do danas je sačuvan samo jedan primerak, a ušla je u enciklopediju kod nas u Jugoslavenski leksikografski zavod (JLZ) i predstavlja svetski raritet.

Poslednji put prodata je sadašnjem vlasniku na aukciji 2009. godine u Salcburgu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.