NavMenu

Marina Švabić, generalna direktorka "V+O Communication" u Srbiji - Društvena odgovornost, dobre vibracije i novi kanali komunikacije

Izvor: eKapija Utorak, 06.07.2010. 13:15
Komentari
Podeli

"V+O Communication" tim "V+O Communication" tim
(Marina Švabić)

Za "V+O Communication" 2010. je godina jubileja i uspeha. U matičnoj Grčkoj upravo se obeležava 10 godina od osnivanja agencije, koja se sa više od 80 klijenata smatra liderom u domenu korporativnih komunikacija u regionu. U Srbiji "V+O" navršava tačno dve godine kontinuiranog rasta, koji je nedavno obeležen i prestižnim PR priznanjem u domenu internih komunikacija, za projekt "Bezbednost je i moja odgovornost", koje je dobila kompanija "Coca-Cola Hellenic" u saradnji sa "V+O Serbia". Osim toga, nedavno je potpisan i ugovor o partnerstvu sa vodećom PR agencijom TIPIK iz Brisela, koji se odnosi na lokalnu implementaciju PR projekata koje finansiraju Evropska komisija i Evropski parlament. Ovim ugovorom kompanija "V+O Communication" je ušla u porodicu koju čine 26 partnerskih agencija iz Evrope.

O odnosu PR-a i marketinga, planovima agencije, u intervjuu za "eKapiju" govori Marina Švabić, generalna direktorka PR agencije "V+O Communication" u Srbiji.

Kako biste opisali ove dve godine poslovanja na veoma konkurentnoj PR sceni Srbije, i na koji način ste uspeli da se izdiferencirate?

- "V+O" u Srbiji je počela sa radom ne samo u trenutku globalne ekonomske krize, nego i u ambijentu u kojem već posluje više od 30 PR agencija. Ali ono što je za nekoga pretnja, za nas je bio veliki izazov i inspiracija. Iako smo kao deo regionalne PR mreže imali inicijalnu komparativnu prednost, u Srbiji smo se susreli sa dva problema: multinacionalne kompanije koje smo imali u našem portfoliju u regionu, u Srbiji su već bile raspoređene, a veliki domaći klijenti još uvek su skeptični u dodatu vrednost investiranja u PR, i teško se odlučuju da "zaposle" agenciju. Ipak u duhu "Strategije plavog okeana" mi smo našli našu nišu jer kombinujemo najnovije tehnike i znanja iz oblasti komunikacija, menadžmenta i biznisa, razvijamo hrabre i inventivne komunikacione strategije koje su skrojene po meri klijenta, i u duhu "butik agencije" pasionirano se posvećujemo svakom klijentu. A klijenti to prepoznaju, i uzvraćaju nam poverenje obnovom godišnjih ugovora, tako da su danas neki od naših stalnih klijenata: Piraeus banke, "HTC Corporation", Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Republike Srbije, "Kompresor", "Coca Cola Hellenic", "Mr. Bricolage" itd.

U procesu osvajanja klijenta, mi vršimo jednu opsežnu eksternu analizu njegovog poslovnog modela, dajemo presek postojećeg imidža i reputacije koju ima u medijima i među ciljnim grupama i to ukrštamo sa svetskim trendovima segmenta u kojem klijent posluje. To nam postaje platforma na osnovu koje dalje kreiramo potpuno jedinstveni predlog načina na koji kompanija treba da se pozicionira ili repozicionira, izgradi ili poboljša imidž i reputaciju, kao i da kontinuirano informiše eksternu i internu javnost i partnere o aktivnostima i proizvodima kompanije. Da bi PR neke kompanije bio uspešan mora da se doslovno isplanira na višemesečnom nivou i implementira svaki korak da bi se postigao maksimalni efekat – klijenti koji imaju svest o ovom alatu kao strateškom inženjeringu beleže konkretne i merljive rezultate. Najsvežiji primer je naš klijent Piraeus banka koja je u aprilu ove godine zabeležila skok za 22 mesta po broju medijskih objava – plasirala se na prvo mesto za samo godinu dana saradnje sa našom agencijom. Ovo je postignuto izvanrednom saradnjom sa direktorkom marketinga i PR-a, Miroslavom Nešić-Bikić ali i razumevanjem i podrškom predsednika izvršnog odbora Piraeus banke, Neoclis Neokleusa.

Kakav je po vašem mišljenju odnos između marketinga i PR-a u današnjim uslovima?

- Dvogodišnja ekonomska kriza je devastirala marketinške budžete, što dalje utiče na to da je advertajzing u silaznom trendu, a marketinške aktivnosti se sve više okreću BTL aktivnostima, PR-u, B2B, internom PR-u, CSR-u i aktivnostima vezanim za nove medije. U 21. veku fokus je na inovativnom načinu saopštavanja informacija, a tržišno komuniciranje se udaljava od klasičnog advertajzinga tako da se i sa malim budžetima generiše velika medijska pažnja. Tu su i nova društvena umreženja u vidu Facebook-a, Twitter-a i platformi koje su dostupne na mobilnim telefonima. Kreativnost i umeće našeg posla se danas ogleda pre svega u selekciji komunikacionih kanala koji će, sa maksimalnom preciznošću i ekonomičnošću preneti "pravu" poruku "pravom" primaocu, po mogućstvu i interaktivnošću dobiti povratna informacija. U ovome posebno dolazi do izražaja znanje i veština specijalizovanih PR savetnika - gde dobra ideja, poentirana poruka, inventivni "skript" i atraktivno osmišljeni projekti, mogu da privuku izuzetan efekat, ne ulazeći u skupe medijske aranžmane.

Osim ovih tehnoloških inovacija mi smo veliki pobornici CSR-a, tj. društveno odgovornih projekata. Ono što je bio svetski trend u poslovanju sa početka ovog veka, da se jedan deo profita usmeravao ka neprofitnim aktivnostima iz domena ekologije, zdravlja, kulture, sporta, podizanja svesti o određenim sociološkim fenomenima, preneo se poslednjih godina i u Srbiju. Ali, CSR koji predstavlja istinsku pomoć onim projektima i pojedincima kojima je pomoć i podrška zaista potrebna, prepoznat od strane oglašivača i kao jedan od substituta za marketinško pozicioniranje kompanije – i tako se danas otvara novi borbeni front između PR-a i advertajzinga. Ovih dana vodi se kod nas i javna debata oko uspostavljanja jasnih granica između humanitarnog izveštavanja i medijske podrške CSR-u i klasične promocije koja ima za zadatak da generiše profit.

Kako ste se kao poslovna žena opredelili da budete generalna menadžerka jedne PR agencije?

"V+O Communication" tim "V+O Communication" tim

- Cela moja karijera se odigravala u prostoru između biznisa i medija - od mlade ambiciozne novinarke informativnog programa tadašnjeg TVB, preko magistarskih studija iz filozofije modernih komunikacija u Njujorku, desetogodišnje karijere rukovođenja internacionalnom distribucijom i marketingom američkih filmskih i TV proizvoda u Holivudu, do direktorke marketinga i PR-a u bankarskom sektoru u Srbiji. Pozicija generalne menadžerke PR agencije logičan je rezultat jedne ovako eklektične karijere. Ona zahteva sveobuhvatno znanje iz više disciplina, a mislim da mi upravo i bogato međunarodno iskustvo daje platformu sa koje mogu da, zajedno sa mojim mladim, vrlo stručnim i pasioniranim timom, emitujem "program" dobrih i pozitivnih vibracija, posebno potreban u kriznim vremenima. Danas, kada smo tehnološki opremljeni da komuniciramo 24/7 svih 365 dana u godini, sa kraja na kraj sveta, sadržaj te komunikacije je važniji nego ikada.

Kuda po Vašem mišljenju ide PR i koji segmenti PR će posebno doći do izražaja u narednom periodu?

- Živimo u doba gde su jedino kontinuirane promene - konstanta, obrazac preživljavanja, i u takvom ambijentu PR profesionalci su sve manje fabrikanti tekstova i distributeri informacija, a sve više stratezi, anticipatori, inspiratori, kreatori trendova i novog socio-kulturološkog ambijenta 21. veka – veka komunikacije.

Francuski "LeMonde" vas je 2002. uvrstio u grupu mladih poslovnih ljudi koji su se na talasu demokratskih promena vratili u Srbiju. Kako se osećate danas, nakon osam godina – kao ex-patriot ili kao domaćin?

- Demokratski prevrat početkom drugog milenijuma u Srbiji bio je veliki izazov i otvorio mi je vrata kroz koja sam, nakon za mene vrlo uspešne karijere u filmskom biznisu u Los Anđelesu, mogla da unesem sav svoj entuzijazam, znanje i iskustvo. U to doba nije bilo boljeg mesta na planeti za istinskog tragaoca za dubljim smislom postojanja, jer ovde se stvarala istorija. Entuzijazam i vera u bolje sutra, koja se tada osećala u Srbiji za mene je bila pokretačka snaga. Tako sam, u trenutku kada su se rušile kule-bliznaknje Trgovačkog centra - kao simbol jedne vladajuće paradigme - zakoračila u svet novih mogućnosti, poštujući, pri tom, moj osnovni princip da je u budućnosti sve moguće samo je treba dobro osmisliti, i biti tome dosledan. Shvatila sam to kao istorijski trenutak, sličan ovome u kome se sada nalazimo, i nisam se pokajala. Ima nesto magično u ovom našem podneblju, na istorijskoj pukotini između zapada i istoka koje nas centrifugalno drži da se, ma gde otišli, uvek vraćamo kući.

Marina Švabić-biografija

Marina Švabić, se više od 15 godina uspešno bavi marketingom i komunikacijama. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a magistarske studije iz oblasti filozofije komunikacija je završila na Njujorškom univerzitetu, New School for Social Research na temu "Hermenautika vizuelnog jezika". Karijeru u novinarstvu počela je na Televiziji Beograd, a svoj dalji profesionalni razvoj nastavila je u filmskoj industriji. U SAD-u je svoju karijeru započela u PR kompaniji "Rogers and Cowen", a zatim je bila je direktorka filmske distribucije u "Oddissy Film Group", "ShowTime Networks" i "Alpine Pictures". U Srbiju se vraća 2002. i nastavlja karijeru u oblasti marketinga i PR-a. Zastupala je u javnosti kraljevsku porodicu Karađorđević, poslednjih pet godina bila je direktorka marketinga i komunikacija Eksim (HVB) banke, a poslednje dve godine bila je na istoj funkciji i u grčkoj Alpha banci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.