NavMenu

Kikindi 11 miliona dinara na konkursu "Gradovi u fokusu"

Izvor: eKapija Utorak, 18.05.2021. 14:33
Komentari
Podeli
Narodni muzej (Foto: Rajko Karišić)Narodni muzej
Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja "Gradovi u fokusu", Kikindi je odobreno 11 miliona dinara. Za izgradnju galerijskog prostora i stvaranje uslova za izradu nove stalne postavke Narodnog muzeja odobreno je šest miliona. Resorno ministarstvo je sa pet miliona dinara podržalo rekonstrukciju stare sušare za crep, u sklopu Ateljea Tera, u rezidencijalni objekat.

Milena Živkov, članica GV za obrazovanje i kulturu, navela je da je Kikinda aplicirala sa tri projekta, ali da nije podržan projekat Kulturnog centra, navedeno je na sajtu Grada.

- Grad Kikinda nastaviće da konkuriše i pokuša da obezbedi sredstva i od drugih nivoa vlasti. Izdvojićemo sredstva i iz gradskog budžeta i konkretno podržati realizaciju dva, za kikindsku kulturu, značajna projekta - poručila je Živkov.

Direktorica Narodnog muzeja, Lidija Milašinović, pojasnila je da je realizacija ovog projekta preduslov za izradu buduće stalne postavke. Reč je o adaptaciji galerijskog prostora u prizemno delu Kurije.

- U pitanju je levo krilo objekta koje se dosad nije koristilo. Davnih dana jeste malo rekonstruisan, ali nikada ne na pravi načan. Prostor od 250 m2 po projektu za novu postavku, planiran je kao galerijski - pojasnila je Milašinović i dodala da bi nakon javne nabavke i svih neophodnih procedura, radovi mogli da počnu za nekoliko meseci.

Slobodan Kojić, direktor Centra za primenjenu i likovnu umetnost Tera, izrazio je uverenje da će i na nekim drugim konkursima obezbediti sredstva koja će doprineti da umetnici iz celog sveta imaju još bolje uslove za rad i boravak u Ateljeu Tera.

- Ugradnjom toplotnih pumpi uspeli smo da obezbedimo realativno jeftino grejanje. Atelje je praktično dostupan vajarima i u zimskom periodu. Ideja je da umetnicima koji žele da u svom opusu imaju velike terakote, omogućimo kvalitetan boravak i stručnu pomoć - rekao je Kojić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.