NavMenu

Rod malina u Srbiji biće upola manji od prosečnog

Izvor: Beta Utorak, 18.05.2021. 14:22
Komentari
Podeli
(Foto: ALEX2016/shutterstock.com)
Rod malina u Srbiji će ove godine, prema trenutnim procenama, biti upola manji od prosečnog od 83.000-84.000 tona, jer su zbog višegodišnje niske cene malinjaci zapušteni, rekao je danas predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Dobrivoje Radović.

On je za Betu rekao da se ove godine očekuje ukupan prinos malina u Srbiji od oko 40.000 tona, a da pod malinama od 25.000 hektara, koliko statistika registruje, nema ni 13.000-14.000 hektara.

- Malinjaci su zapušteni i zahvatila ih je bolest zbog nesertifikovanog sadnog materijala koji je jeftino kupovan 2016. i 2017. godine kada su obnavljane plantaže i niskih otkupnih cena - kazao je Radović.

Podsetio je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije pokrenulo inicijativu da se obnove plantaže malina i subvencioniše 90% od cene sertifikivanog sadnog materijala.

Radović je rekao da je ove godine velika potražnja za malinama i da bi ih kupovali, kako Turska, tako i skandinavske zemlje jer je pala proizvodnja i u svetu.

U Čileu, koji spada među najveće proizvođače malina i gde se završava berba, prinos je, kako je rekao, manji 55 odsto, a proizvodnja je pala i u Poljskoj koja je takođe među pet najvećih proizvođača u svetu.

Radović je rekao da su zbog "bagatelnih" cena smanjene površine zasađene kupinom sa oko 6.500 hektara na približno 1.300 hektara.

- Kupine su prošle godine otkupljivane po cenama od 30 do 60 dinara po kilogramu, a sada su ih izneli iz hladnjača i prodaju po 200 do 250 dinara i niko ne pita da li su platili porez na ekstraprofit i šta radi antimonopolska komisija - rekao je Radović.

Dodao je da maline još nisu cvetale i da su do sada već oštećene lošim vremenskim prilikama, a da je neizvesno i šta će se dogoditi do berbe.

Osiguravajuće kuće, prema njegovim rečima, ništa nisu promenile u politici osiguranja, rokovi osiguranja su pomereni da bi se izbegao period mrazeva i nude jeftine polise od kojih ne može da se očekuje realna nadoknada štete u slučaju nepogoda.


Stručnjak za jagodasto voće Aleksandar Leposavić rekao je da je proizvodnja malina u Srbiji, ali i u svetu u krizi.

- U Srbiji pod malinom, prema statističkih podacima, ima 24.000 hektara što nije tačno. Manipuliše se podacima i o površinama i o količinama tog proizvedenog voća - rekao je Leposavić.

Dodao je da su kupci ove godine u Srbiji zbog smanjene ponude maline počeli već sada da ugovaraju isporuke prema prošlogodišnjim ugovorima koji nisu realizovani, a što će uticati na smanjenje količina maline u ponudi iz Srbije.

Istakao je da su u proizvodnji malina u Srbiji pre više godina napravljene greške i da "radna tela koja su 2018. godine, uključujući i Savet za malinu, sačinjena od nekompetentnog stručnog i nereprezentativnog proizvođačkog i prerađivačkog kadra".

- Radna tela koja su formirana tada nisu značajnije menjana i do sada nisu ništa ;uradila na unapređenju proizvodnje malina u Srbiju - rekao je Leposavić.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.