NavMenu

Kako do meda u doba korone - Med iz Bora prodaje se pomoću medomata

Izvor: Agroklub Utorak, 18.05.2021. 13:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/DagnyWalter)Ilustracija
Ideja o pčelarenju kod Jasne Tomić iz Velikog Krivelja kod Bora rodila se pre pet godina. O pčelama nije znala ništa, ali želja je bila jača od neznanja. Krenula je da se raspituje i ubrzo su se na njenom imanju našle četiri košnice. Usledila je pomoć prijatelja i saveti starih pčelara.

- Kao dugogodišnji radnik u turizmu, prvo sam razmišljala kako da uvećam kućni budžet. A onda sam rešila da spojim lepo i korisno, pa šta bude. Neki unutrašnji glas mi je govorio da je to ono pravo. Na početku je bilo teško, mnogo toga nisam znala iako sam puno čitala, ali teorija je jedno, a u praksi je to sasvim nešto drugo - kaže Tomićeva.


Skup hobi

Za pet godina koliko se bavi ovom granom agrara Tomićeva kaže da je naučila mnogo o plemenitim insektima, o medu i svemu onome što ide uz to. Trenutno ima pedesetak košnica, ali planira da taj broj poveća. Iako nema svoje imanje to je ne sprečava da svojim pčelama obezbedi pašu tokom cele godine. U zakup uzima livade, seje heljdu, koristi blagodeti prirode u okruženju.

- Pčelarstvo je jedan lep i pametan posao koji pre svega oplemenjuje i pruža mogućnost za obrazovanje, a u krajnjem slučaju i zaradu. Skup je hobi ako se tako krene. Zahteva puno ulaganja, dosta rada i prisustvo na pčelinjaku. Mora se ozbiljno shvatiti posao, reč je o živim bićima, reč je o tome da ta društva moraju da budu zdrava, da se u pravo vreme završe određene aktivnosti na pčelinjaku - kaže ova borska pčelarka i dodaje da pored letnje sezone koja traje od prvih znakova sunca, pa sve do kraja septembra, zimska sezona je takođe aktuelna i tada se reparira oprema, pripremaju novi ramovi, radi se užičavanje, utapanje satnih osnova, kako bi se spremno dočekala naredna sezona.

Kao registrovano poljoprivredno gazdinstvo, koristi subvencije lokalne samouprave kako bi svake godine unapredila proizvodnju meda. A uz unapređenje proizvodnje rađaju se i nove ideje. U okviru domaćinstva napravljena je punionica meda odakle se na tržište plasira livadski i bagremov med, med sa orasima, sušenim voćem, saćem, semenkama i kurkumom - zlatni med. Zaštitni znak su tri pčelice po kojima je prepoznatljiva na tržištu.


Medomat u vreme korone

Projektom "Prodaja suvenira u doba korone" kada kupac i prodavac nisu u direktnom kontaktu, a koji je finansirao nemački GIZ, sagvornica Agrokluba, je dobila sredstva i kupila dva medomata. Jedan se nalazi na borskom jezeru dok je drugi smešten u jednom borskom hotelu.

Trenutno se med "Tri pčelice" može kupiti na prodajnim mestima Turističke organizacije u Kladovu i Donjem Milanovcu i prodavnici zdrave hrane u Boru. Zahvaljujući kvalitetu meda, ali i Jasninoj velikoj ljubavi prema ovom poslu, sve veći broj trgovina, turističkih organizacija, ali i pojedinaca, pokazuje želju da se na njihovim policama nađu baš teglice sa etiketom pčelarke iz Velikog Krivelja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.