NavMenu

Šta elektronsko fakturisanje donosi srpskoj privredi i kako se pripremiti za njegovo uvođenje u poslovanje

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.05.2021. 10:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Zakon o elektronskom fakturisanju koji je stupio na snagu u maju i čija primena za javni sektor počinje 1. januara, a za privatni sektor od 1. jula sledeće godine, obavezuje državna tela, gradove, opštine i firme koje su učesnici javne nabavke, da primaju i šalju elektronske fakture u javnim nabavkama, počevši od januara 2022.

Predrag Živković, direktor servisa Moj-eRačun, objašnjava da je period od šest meseci od dana stupanja Zakona na snagu do njegove primene, ostavljen su da bi svi učesnici infrastrukturno prilagodili svoje računovodstvene sisteme elektronskom načinu fakturisanja i uskladili ih sa domaćim i evropskim propisima.

- Reč je o poslovanju vrednom oko 1.300 milijardi dinara na godišnjem nivou, pa će ova obveza digitalizacije javnih tela dodatno rasteretiti budžete te time osigurati jednostavnije i transparentnije poslovanje. Dobro je i što će deo privatnih subjekta koji posluje s javnim telima već u prvoj fazi morati da se prilagodi e-fakturisanju pa će sigurno isto primenjivati i prema ostalim preduzećima, što će omogućiti da od 1. jula 2022. godine cela privreda bude spremna za digitalno poslovanje - pojašnjava Živković.

Priprema za zakon je ključna

Kako je rečeno, uvođenjem obaveznog eRačuna u javni sektor pokrenuće se prvi talas digitalizacije srpskih preduzeća, dok će potpuna primena Zakona u realnom sektoru učiniti čitavu privredu konkurentnijom.

Prema iskustvima zemalja koje su pre nas uvele takav zakon, privatni sektor oberučke je prihvatio e-fakturu, iako kod većine zakonski to nije bio obvezan, ako nije učestvovao u javnim nabavkama i tenderima. Obzirom da je Srbija po tom pitanju učinila korak više i odmah usvojila Zakon koji digitalizuje čitavu privredu, očekuju se još bolji rezultati.

- Uočili smo veliki interes firmi koje su samo čekale Zakon da potpuno digitalizuju poslovanje jer ih je bilo strah reakcije kupaca koji još nisu dovoljno edukovani o e-fakturisanju, konkretno vezano za nadzor Ministarstva finansija i drugih tela. Ali zakonodavno telo je sada jasno propisalo i obveze i sankcije u vezi sa razmenom elektronskih faktura i sada više nema nikakve prepreke da firme već danas počnu uvođenje e-faktura u poslovanje i na vreme se pripreme za potpunu primenu Zakona - ističe Živković za eKapiju.

Povećanje efikasnosti i bolji nadzor nad poslovanjem

Na pitanje što će konkretno promeniti ovaj Zakon za srpsku privredu, osim formata fakture, Živković ističe kako uvođenje ovog oblika fakturisanja nije samo promena načina na koji će firma primati ili slati svoje račune, nego opšte rasterećenje administrativnog poslovanja koje je najveći generator troška kako u javnim, tako i u privatnim preduzećima.

- Elektronsko fakturisanje je u Evropi uvedeno jer je utvrđeno da jedna papirna faktura košta od 7 do 20 EUR, u zavisnosti koliko je u njenu obradu uključen ljudski faktor. Rasterećenjem procesa, povećanjem zakonske sigurnosti i uvođenjem većeg nadzora nad poslovnim dokumentima, svaki poslovni subjekat automatski postaje efikasniji i konkuretniji. e-fakturisanje će u Srbiji pokrenuti čitav proces digitalizacije jer će se nakon primene eRačuna početi da primenjuju i druga digitalna rešenja za poslovno upravljanje digitalnim dokumentima, recimo elektronsko čuvanje dokumenata kako propisuje zakon - naglašava direktor servisa Moj-eRačun koji za potrebe elektronskog čuvanja dokumenta već ima spreman sistem Moj-eArhiv, i dodaje da jedan digitalni proces automatski podstiče na uvošenje sledećeg, što vodi ka potpunoj digitalizaciji kao preduslovu za privredni oporavak i rast.

Izbor pravog informacionog posrednika

Živković savetuje da poslovni subjekti na vreme počnu da se raspituju o tome koji informacioni posrednik može da ispuni njihove zahteve, kao i da počnu da edukuju svoje zaposlene u vezi sa primenom Zakona, jer su propisane novčane sankcije za njegovo kršenje, a vremena za pripremu je malo.

- Dobra usluga znači da je možete koristiti odmah, bez ulaganja u sopstvene softvere, da vam informacioni posrednik osigurava dobru korisničku podršku za preuzimanje e-faktura, ali i za postavljanje sistema rada i izradu baza primaoca, i na kraju da vam pruža uslugu elektronskog čuvanja tih dokumenata uz sisteme za njihovo upravljanje - objašnjava naš sagovornik i kao primer navodi Moj-DMS gde su sva dokumenta centralizovana i sa mogućnošću obrade i pregleda gde god se nalazili.

On podseća da je servis Moj eRačun među prvima na tržištu Srbije počeo da nudi uslugu elektronskog fakturisanja i dodaje da je u mrežu integrisano više od 70 ERP rešenja najvećih proizvođača softvera za računovodstvo u Srbiji.

- Naš poslovni model podrazumeva da elektronsko fakturisanje mora biti dostupno svim subjektima, bilo da li je u pitanju javno preduzeće ili privatna firma. Više od 10.000 subjekata već danas može slati e-fakture iz svojih ERP-ova, do iduće godine će ih biti 40.000, a ako nismo integrisani s nekim konkretnim, korisnicima je na raspolaganju aplikacija servisa Moj-eRačun koju mogu početi da koriste odmah nakon registracije na sistem, bez instalacija ili kupovine softvera - navodi Živković.

Za potrebe pravovremene pripreme javnih i privatnih subjekata za primenu Zakona o elektronskom fakturisanju, Servis Moj-eRačun održava edukativne radionice Digitalizacija poslovanja – uvođenje eRačuna. Prijave su moguće OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.06.2023.  |  Energija, Industrija

Kao u Matriksu (ali stvarno) - Kako će izgledati proizvodnja grafenskih nanocevčica u Staroj Pazovi

Kompanija OCSiAl, najveći svetski proizvođač grafenskih nanocevi, najavila je u decembru da će u Staroj Pazovi ove godine otvoriti centar za proizvodnju ovog materijala koji poboljšava performanse litijum-jonskih baterija. Opština Stara Pazova je krajem maja donela rešenje da je potrebna izrada studije o proceni uticaja ovog projekta na životnu sredinu. Budući kompleks na parceli površine 39.668 m2 biće lociran u istočnoj

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.