Izvor: eKapija | Utorak, 18.05.2021.| 10:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Unapređenje vodovodnog sistema grada Gradiška primenom aplikacije AquaWEB

Saradnjom preduzeća ICTS DOO Beograd i NMAqua Banjaluka, izvršena je izrada i implementacija softverske aplikacije za nadzor, izveštavanje i analizu vodovodne mreže, po nazivom AquaWEB, za preduzeće Vodovod Gradiška.

Radi se o WEB aplikativnom rešenju koje omogućava grafičko prikazivanje i automatsko izveštavanje o stanju u vodovodnoj mreži, pritiscima, protocima, potrošnji i gubicima po DMA zonama, pojašnjava se u saopštenju. Rešenje koje je implementirano omogućava jednostavan nadzor nad vodovodnom mrežom, gde se na osnovu parametara pritisaka i protoka koji se mere na mreži i objektima omogućava dnevno, mesečno i godišnje praćenje trendova navedenih parametara.

Problem količina raspoložive vode za piće postaje sve izražajniji u celom svetu. Iz tog razloga sve se više vodi računa o uštedama i sprečavanju nepotrebne distribucije i potrošnje vode. Sa druge strane, vodovodna preduzeća koja isporučuju vodu za piće često se susreću sa značajnim količinama neprihodovane vode, tj. gubicima koji se javljaju zbog čestih kvarova na mreži i objektima, nekontrolisanog isticanja vode, ali i zloupotreba od strane korisnika.

Kako navode iz ICTS DOO Beograd, AquaWEB automatski vrši analizu podataka prikupljenih sa merača protoka i pritisaka i preko indikatora gubitaka koji su preporučeni od strane IWA-e (International Water Association), prati se stanje tehničkih gubitaka u pojedinim zonama ili na cеloj mreži u zavisnosti od podataka kojim raspolaže vodovodno preduzeće.

AquaWEB
AquaWEB

- Аplikacija je u potpunosti razvijena od strane ICTS-a, a na ideju i stručnu pomoć kolega iz preduzeća NMAqua Banjaluka, koji su bili zaduženi za definisanje potrebnih elemenata i načina funkcionisanja softverskog rešenja. Aplikacija za KP VODOVOD a.d. Gradiška radi u dva režima - lokalna aplikacija koja prikuplja podatke na lokalnom serveru u vodovodu, a podaci se paralelno šalju i na cloud server ICTS-a, gde se istovremeno obrađuju svi podaci na oba servera. Na taj način je omogućeno da se potrebnim podacima može pristupiti sa bilo kog mesta, a istovremeno imamo potreban "backup" podataka - kažu u ICTS DOO Beograd.

- Što se tiče Vodovoda Gradiška, primenom navedene aplikacije omogućeno je kontinuirano praćenje parametara rada celokupnog vodovodnog sistema Gradiške uz detaljan monitoring za svaku mernu zonu (DMA) ponaosob, što omogućava pravovremenu detekciju problema a tako i brzu reakciju na njegovom rešavanju. Dakle, navedena aplikacija je značajno poboljšala kvalitet rada u Vodovodu Gradiška, omogućila izradu detaljnih operativnih planova za potrebne rekonstrukcije sistema vodosnabdevanja, te planove njegovog razvoja, a sve u cilju unapređenja kvaliteta usluga krajnjim korisnicima - naveo je direktor KP VODOVOD a.d. Gradiška Sandro Zeničanin.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE