NavMenu

Dogovoreno priznavanje nacionalne oznake za organsku proizvodnju između RS i Srbije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.05.2021. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i Srbije Branislav Nedimović dogovorili su priznavanje nacionalne oznake Srbije za organsku proizvodnju i organske proizvode Republike Srpske kao punovažne oznake na tržištima Srbije i Srpske.

Ministri su konstatovali da su uprkos otežanim uslovima saradnje usled pojave pandemije kovida 19, između dve sednice vlada realizovane brojne aktivnosti na realizaciji protokola i sporazuma o saradnji dva ministarstva, kao i aktivnosti definisane sa 10. zajedničke sednice vlada Srbije i Srpske.

Na sastanku održanom na marginama zajedničke sjednice vlada Republike Srbije i Srpske u Istočnom Sarajevu, Pašalić i Nedimović su konstatovali da većina dogovorenih aktivnosti i dalje ostaje prioritetna, naročito u oblasti protivgradne zaštite u regionu Podrinja.

Osim toga, prioritet su jačanje kapaciteta semenske proizvodnje u Srpskoj, saradnja između Uprave za agrarna plaćanje Srbije i Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, unapređenje poljoprivrednog zadrugarstva Republike Srpske, kao i dalje jačanje i razvoj saradnje u oblasti organske proizvodnje, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

U oblasti veterinarstva dogovorena je saradnja na implementaciji mera fleksibilnosti u objektima malog kapaciteta i tradicionalnoj proizvodnji, kao i zajednička izrada Planova hitnih mera i razmene iskustava sa terena kod pojave zaraznih bolesti.

Ministri su u oblasti vodoprivrede dogovorili nastavak saradnje na sprovođenju projekta "Program za integrisani razvoj koridora reke Save i Drine", koji se finansira iz sredstava Svetske banke, kao i nastavak saradnje između hidrometeoroloških zavoda Srbije i Republike Srpske.

- U oblasti šumarstva razgovarano je o unapređenju saradnje u oblasti prerade drveta, kao i o unapređenju proizvodnje sadnog materijala brzorastućih vrsta šumskog drveta i podizanja plantaža u inundacionim zonama Republike Srpske kroz saradnju sa preduzećem Šume Republike Srpske, Vode Srpske i Institutom za nizijsko šumarstvo iz Novog Sada - navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.