NavMenu

U Zemunu se traži lokacija za izgradnju spomeničkog kompleksa posvećenog stradalima u ratovima devedesetih

Izvor: Novosti Ponedeljak, 17.05.2021. 15:16
Komentari
Podeli
(Foto: PointImages/shutterstock.com)
Memorijalni kompleks u spomen svim srpskim žrtvama ratova na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Metohije biće izgrađen na teritoriji opštine Zemun.

Kako je za "Novosti" potvrdio glavni gradski urbanista Marko Stojčić, Grad Beograd i Opština Zemun trenutno traže lokaciju na kojoj će biti spomen park posvećen Srbima stradalim u progonima i krvavim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije od 1990. do 1999. godine.

Prema Stojčićevim rečima, biće to veliki memorijalni centar, gde će biti ispisana imena svih poginulih i nestalih i gde će se ljudi okupljati kada budu obeležavane godišnjice stradanja.

- Značajnije je da na jednom mestu imamo veliki prostor posvećen svim žrtvama, nego da pravimo pojedinačne spomenike. Biće to poput spomen-parka u Jajincima, ne u arhitektonskom, već u simboličkom smislu. Kada nađemo adekvatnu lokaciju, raspisaćemo konkurs kako bi počela realizacija projekta kojim bismo se odužili svim žrtvama. Opština Zemun traži pogodno mesto, detalje ćemo znati sledeće nedelje - kaže Stojčić za Novosti.

Predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević otkriva, za Novosti, da će ovaj kompleks najverovatnije biti u blizini Batajnice, Ugrinovaca ili Busija, odnosno kod onih naselja gde su se nastanili prognani Srbi tokom "Oluje", "Bljeska" i drugih pogroma devedesetih.


- Još tražimo konkretnu lokaciju, ideja je da to obeležje ne bude u centru Zemuna, ali da to napravimo onako kako priliči žrtvama. Verovatno će to biti oko naselja Batajnica, Busije, kao i delova gde su došli naši prognani i preživeli Srbi, izgradili kuće i tu počeli novi život - - ističe Gavrilo Kovačević.


Monument u Nemanjinoj ulici

Ispred Železničkog muzeja u Nemanjinoj ulici, najverovatnije na Vidovdan, biće postavljen Spomenik žrtvama ratova i braniocima otadžbine 1990-1999, koji je bio na Savskom trgu, ali je odatle sklonjen zbog rekonstrukcije ovog poteza. Kako je rekao predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Željko Vasiljević, ovaj monument je dobio novi izgled.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.