NavMenu

Vodonik, ekološko ali skupo gorivo budućnosti - Srbija ima značajan potencijal za proizvodnju

Izvor: RTS Subota, 15.05.2021. 13:57
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Christo Anestev)
Novi energetski zakoni koje je Skupština Srbije usvojila prošlog meseca, na naše tržite donose nove ekološke energente. Jedan od njih je vodonik, u svetu označen kao "gorivo budućnosti". Razvijene zemlje već imaju razrađene "Vodonične strategije" koju će Srbija dobiti na jesen, a čini je 50 projekata koji treba da pokrenu korišćenje novog goriva.

Vodonik (H2) je najlakši gas i najzastupljeniji hemijski element u atmosferi koji sagorevanjem oslobađa energiju.

U svetu je na vodonik najviše autobusa, kamiona i brodova, a nisu retkost ni automobili jer auto-industrija usavršava njihove motore za to gorivo.

U našoj zemlji prvo proizvodno postrojenje biće, kažu, plutajuće - na obali Save ili Dunava, sa 110 rezervoara i pratećom opremom za proizvodnju struje iz vetra i sunca, neophodnih u procesu elektrolize kojom se dobija vodonik.

- Plutajuće platforme koje će koristiti vodu jer se nalaze na vodi. Te platforme će biti ozbiljna skladišta vodonika. U procesu proizvodnje vodonika imaćemo mogućnost i prečišćavnja vode na lokacijama gde postrojenja budemo postavili - objašnjava pomoćnik u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Ilić.

Vođa Tima za vodonik i izradu "Vodonične strategije Srbije" Miljan Vuksanović najavljuje da će uskoro biti završeno pilot postrojenje za sušenje voća na vodonik koje ima niz prednosti.

Na tom poslu znanje ukršta i naša struka - Mašinski fakultet, Instituti Vinča i "Mihajilo Pupin".

- Mašinski fakultet za motorna vozila već koncipira jedan projekat vozila za uslove gradskog prevoza, turista i svih drugih, koje je ekološko, a koje bi bilo koprodukcija rezultata stečenih znanja - kaže dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu Radivoje Mitrović

Amerika je prva krenula sa korišćenjem vodonika, Kina ima najviše pumpi koje ga prodaju. U toj tehnologiji prednjači Nemačka, koja je i tokom pandemije, za te namene, izdvojila čak sedam milijadi dolara. I naftne kompanije prate zahteve tržišta.

- Stanice za snabdevanje vozila će se adaptirati i prilagoditi i u perspektivi ponuditi i vodonik kao gorivo. Danas u Evropskoj uniji postoje stanice za snabdevanje vodonikom čak i Unija postiče gradnju tih stanica. Ja očekujem da će se uskoro to i u Srbiji pojaviti - ističe generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.


Veću primenu koči samo visoka cena

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Velibor Đurić kaže da i avioni idu na vodonik.

- Već smo čuli da je i Kina sada isprobala sa vodonikom. Namera Rusa, nije više plasman gasa nego vodonika. Rusi već spremaju plasman vodonika - kaže profesor.

Evropa u tom sektoru očekuje milion radnih mesta. Veću primenu vodonika koči samo njegova visoka cena, pa se velike sile utrkuju kako da je spuste.

- U Americi je cilj da kilogram vodonika košta dva dolara. Slično je sa Australijom. Čile hoće da se promoviše kao lider i oni su zadali sebi cilj da kilogram vodonika košta dolar i po - navodi Miljan Vuksanović.

Analize pokazuju da Srbija ima značajan vodonički potecijal, iz energije sunca, vetra, biomase i vode.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.