NavMenu

Cena srebra porasla za više od 70% za godinu dana

Izvor: Politika Subota, 15.05.2021. 13:37
Komentari
Podeli
(Foto: hecke61/shutterstock.com)
Cena srebra, metala koji je često u senci svog sjajnijeg srodnika - zlata, skočila je u poslednjih godinu dana za više od 70%, a robni stratezi kažu da će se uspon verovatno nastaviti kako se globalna ekonomije bude ponovo otvarala.

Potražnja za ovim plemenitim metalom je snažno porasla u poslednjih 12 meseci što se odrazilo i na kretanje cene srebra, koje je ove nedelje trgovano za oko 27 USD po unci, odnosno na 74% višem nivou nego pre godinu dana, kada je spot cena bila oko 15,5 USD za uncu.

Poređenja radi, cena zlata je porasla za 6,4% za godinu dana, javlja Si-En-Bi-Si, a prenosi RTS.

Srebro ima primenu u brojnim industrijskim delatnostima – od elektronike do izrade fotografija, nakita i kovanog novca.

Zbog njegove visoke električne provodljivosti i trajnosti koja omogućava široku industrijsku i tehnološku primenu, skoro svi računari, mobilni telefoni, automobili i drugi uređaji sadrže srebro, prema podacima Silver Instituta.

Podaci te institucije pokazuju da je od početka 2021. do sada potražnja za srebrom bila veća od ponude.


Ole Hanson, šef za strategije robnih tržišta u Sakso banci, izjavio je za Si-En-Bi-Si da oko 50 posto potražnje za srebrom potiče iz industrije, a ostatak od investitora.

Dodaje da je, ipak, industrijska upotreba srebra bila jedan od glavnih razloga koji je doveo do skoka cene.

Prema njegovim rečima, dodatni faktor koji je takođe igrao ulogu u usponu cene srebra predstavlja prelazak na zelene tehnologije, koje su podstakle rast potražnje za industrijskim metalima poput srebra koje se, primera radi, koristi u proizvodnji solarnih panela.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.